SARTR: Predstava ‘Zid’ 14. i 15. januara

SARTR
SARTR

Nakon premijere, 30. novembra 2013. godine, i decembarskih igranja, publika će predstavu Zid u režiji Zulfikara Filandre, studenta III godine Akademije scenskih umjetnosti u Sarajevu, imati priliku pogledati i u utorak, 14. i srijedu, 15. januara 2014. na sceni Sarajevskog ratnog teatra od 20h.

Predstava „Zid“, adaptacija istoimene kratke priče velikog francuskog filozofa Jean-Paul Sartrea, je, izvorno, Zulfikarov ispit II godine Režije, realiziran na ASU u klasi prof.Pjera Žalice. Predstava „Zid“ igrala je 1993. na sceni Kamernog teatra 55, u režiji Dine Mustafića, a 20 godina kasnije, u režiji mladog i talentiranog redatelja, Zulfikara Filandre, predstavu „Zid“ publika ima priliku pogledati na sceni Sarajevskog ratnog teatra SARTR-a.

U vremenu kada čovječanstvo vjeruje da je fašizam bio nekada davno i da su fašisti “tamo negdje”, kao i da je umiranje za ideale nemoguće (jer ideali ne postoje), vrlo je izazovno (a prije svega odgovorno) baviti se Sartreovom pričom iz 1939. godine, a pritom zaključiti da su do danas jedino tehnike ubijanja protivnika uznapredovale. Kraj je uvijek isti- smrt. U ovoj priči smrt dolazi sa izlaskom sunca. Kako bi se ponašali ako bi bili svjesni da ćemo biti pogubljeni za nekoliko sati? Šta znači žrtvovati se za ideale? Šta je herojstvo? Da li su heroji uopće više mogući u našem vremenu? Da li je ironija savremenog svijeta učinila ove koncepte naivnim?

Ova adaptacija Zida vas poziva da s nama zaronite u promišljanja ovih pitanja, prateći posljednje sate života dva revolucionara i jednog apolitičnog dječaka koji su osuđeni na smrt strijeljanjem u haosu Španskog građanskog rata.

Zid je okupio ansambl mladih glumaca koji čine: Adnan Goro, Sabit Sejdinović, Muhamed Hadžović, Sanjin Arnautović i Emir Fejzić, dramatizaciju i dramaturgiju potpisuju: Ensar Sulejmanagić i Nejra Babić, scenografiju: Adisa Vatreš i ass. scenografkinje Vedad Orahovac, kostim: Neira Sinanbašić, ilustraciju: Lamija Halilagić, grafički dizajn: Azemina Halilagić, izvršna producentica predstave je Latifa Imamović, a producent Nihad Kreševljaković.

Ova predstava je realizirana u koprodukciji Sarajevskog ratnog teatra SARTR-a, Akademije scenskih umjetnosti u Sarajevu i Artističke laboratorije ART/LAB, a njenu realizaciju su podržali Centar Andre Malraux i izdavačka kuća Dobra knjiga. Medijski pokrovitelj projekta je portal Radiosarajevo.ba.

Posted by on 2014-01-13. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login