Savjeti: Kako voziti po snijegu

Veći dio Bosne i Hercegovine ovih dana je pod snijegom zbog čega su ceste mokre i mjestimično klizave. U nastavku pročitajte par savijeta za vožnju po snijegu.

snijeg, vožnjaPrije svega, auto treba da je očišćeno od snijega. Ako imate vremena i adekvatan alat (lopatu) možete očistiti snijeg oko vašeg automobila. Takođe, morate očistiti cijeli automobil od snijega, bez obzira na to da li ste se zaglavili ili ne. Ako očistite samo stakla, a ne i krov, taj snijeg će tokom vožnje početi da klizi niz auto i stakla i da vam umanjuje vidno polje.

Zimske gume su neophodne, ali vas ni one neće u svim situacijama sačuvati od proklizivanja. Najbolje je staviti lance za gume, ali samo ako vozite van grada ili neočišćenim ulicama. U svakom slučaju krenite polako, iz prve brzine, a tokom vožnje ne bi trebalo da pređete u treću ako ste početnik.

Zaglavnjeni automobil u snijegu najbolje se ’čupa’ guranjem te vožnjom naprijed-nazad sa volanom oktenutim suprotno od gomile snijega koja je blokirala točkove. Takođe, možete malo jače nagaziti papučicu za gas, ali ne prejako jer ćete se tako samo još više ukopati.

Trudite se da se ne zaustavljate na uzbrdici i da korsitie brzinu za jedna stepen višu od one kojom vozite kada je suho. Ako ipak morate da se zaustavite, zbog semafora na primjer, krenite lagano tek dodirujući papučicu za gas.

Vrijedi pravilo: “nizbrdo ne juri, uzbrdo ne staj, u krivini ne koči.”Dakle, ako idete nizbrdo ne jurite, a kočite lagano, takozvanim ’sjeckanjem’ tj. nježnim spušatanjem i podizanjem stopala sa gasa. Za razliku od vožnje uzbrdo, nizbrdo uvijek vozite u nižem stepenu prenosa nego po suhom vremenu. Volan ne pomjerajte bez potrebe, a i u tom slučaju samo polako, bez naglih pokreta. Držite veći razmak nego inače u odnosu na vozilo ispred vas.

Kada se približavate raskrsnici, semaforu ili znaku stop, počnite da kočite ranije nego što to činite kada nema snijega, i to lagano pritiskajući kočnicu više puta. U krivini ne kočite jer vas to na snijegu ili ledu neće zaustaviti. Polako oduzimajte brzinu, a kada je prođete lagano dodajte gas.

Obavezno se vežite, ne koristite mobilni telefon, čak ni sa slušalicama ili USB konekcijom, jer su eksprimenti dokazali da pričanje tokom vožnje znatno remeti koncentraciju vozača.

Možda bi najbolji savjet u vezi sa vožnjom po snijegu bio – ne sjedajte u automobil ako baš ne morate. U slučaju da ipak morate, želimo vam sigurnu i ugodnu vožnju!

bih-x.info

Posted by on 2010-03-11. Filed under Magazin. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login