Savjeti za planinarenje – I dio

Za hodanje po planinama potrebno je imati znanje o kretanju, boravku i ponašanju u planinama kao i znanje o karakteristikama planinskog svijeta. Osnovna znanja, iskustva i navike možemo pridobiti na organiziranim izletima, pohodima i turama, uključivanjem u planinarske škole i kurseve koje organiziraju planinarska društva te s samoobrazovanjem (planinarska literatura, revije, Internet…). Cilj različitih vrsta osposobljavanja je primjena i očuvanje naučenog u praksi.

Izbor cilja i puta

planinarenje

planinarenje

Tura nikad ne počinje u podnožju planine, već još u kući, barem nekoliko dana prije polaska na planinarenje. Adekvatni prethodni izbor cilja i puta je odluka koja uveliko pridonosi sigurnosti izvedene planinarske ture. Kod izbora cilja – ture moramo uzeti u obzir svoje znanje i iskustvo, fizičku spremnost, izdržljivost i opremu. Tome prilagodimo naše želje po savladavanju fizičkih napora. Bitno je da pravilno procijenimo svoje psihofizičke mogućnosti.

O putu do zacrtanog cilja informišemo se iz različitih izvora: detaljniji opis puta pročitamo u vodiču za određenu planinu, put još detaljnije raščlanimo pomoću planinarske karte (mjerilo 1:25000 ili 1:50000), o planiranoj turi razgovarajmo s nekim tko je taj put nedavno prošao (prijatelji, poznanici, vodič planinarskoga društva…). Pazimo da su informacije “svježe”, jer u prirodi ništa nije nepromjenljivo. Za planinarstvo također vrijedi princip “step by step”: obavimo nekoliko lakših izleta prije nego se upustimo u zahtjevnije planinarske avanture. Ako planinarimo u ljetnoj sezoni a zimi neredovno posjećujemo planine, tada se u proljeće najprije popnimo na proraštene vrhove u blizini, a kameniti visovi će sačekati da nakupimo dovoljno snage i volje.

Kod izbora ture ne zaboravimo: vremenske prilike (kod višednevnog boravka u planini pogoršanje vremena je uobičajeno), mogućnosti korištenja javnog prijevoza (pogodnost, da start ture ne treba značiti i njezin cilj) i na kraju spremnost prijatelja i poznanika da s vama podjele planinarske užitke na planiranoj turi.

Oprema

planinarenje, oprema

planinarenje, oprema

Sastavni dijelovi osobne opreme svakoga posjetioca planina su visoke planinarske cipele (preko gležnjeva), s rebrastim đonom i dovoljno veliki ruksak. U ruksaku moraju uvijek biti uz jelo, piće i lčne dokumente i kapa, rukavice, vjetrovka, zaštitna krema, sunčane naočale, rezervna odjeća, kompas (s kojim se po mogućnosti znamo služiti), planinarska karta, kutija prve pomoći, astro folija, pištaljka, šibice, svijeća i baterijska svjetiljka. Kod kupovanja opreme neka nas vodi poslovica da nismo dovoljno bogati da bismo kupovali jeftino!

Svu opremu treba prije odlaska na planinarenje obavezno pregledati, po potrebi popraviti i pripremiti. Oprema mora biti u ruksaku uredno složena te je moramo znati upotrebljavati. Ako smo planinar početnik, tada uzmimo na izlet nešto više opreme. Iskustvo će nas podučiti koju opremu “tovarimo” na turu previše i koju premalo.

Sve više planinara upotrebljava za pomoć kod hodanja po planinama planinarske štapove koji uveliko rasterećuju koljena a ujedno zaposle i ramena. Uprkos tome vrijedi: ako kao planinar nismo aktivni tokom cijele godine, onda na prvim proljetnim izletima ostavimo štapove kod kuće. Tako će mišići nogu polako očvrsnuti i naš korak će biti sigurniji i pouzdaniji. Umjerena i promišljena upotreba štapova omogućiti će nam planinarske užitke i u poznoj starosti.

bih-x.info

Posted by on 2010-03-09. Filed under Turizam. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login