SBK: Za veći paušal novca ima, za povećanje doplatka nema

Skupština SBK
Skupština SBK

Dok se građani Srednjobosanskog kantona ovih dana bore s posljedicama poplava, a veliki broj njih i s teškom socijalnom situacijom, njihovi skupštinski zastupnici na hitnoj vanrednoj sjednici izgasali su izmjene Zakona o plaćama i naknadama, koje omogućavaju povećanje njihovog paušala i do sto posto. Novca za povećanje dječijeg doplatka, nema.

U kantonu s najnižom prosječnom plaćom u Federaciji već godinama nema sredstava za povećanje dječijeg doplatka od 30 maraka mjesečno.

Među 1.500 rijetkih koji zadovoljavaju složene kriterije na području kantona su i mališani teško bolesne Dijane, koja od 120 KM dječijeg doplatka školuje njih četvero.

  • Meni 120 maraka ne može biti za sendviča njima četverome, a komoli za ostalo. Je li im dosta više, dosta što su nam državu uništili – ogorčena je Dijana.

Čini se da to ne brine skupštinske zastupnike, od kojih je više od dvije trećine profesionalizovalo svoj mandat, za koji bi mogli primati više od 2.500 maraka mjesečno. Ukupni paušalni troškovi s usvojenim izmjenama budžet kantona koštali bi oko 360.000 KM, što je dječiji doplatak za oko 1.000 korisnika.

  • Ništa nije povećano, samo je promijenjen zakonodavni okvir. Rekao sam da povećanjem paušala dobivamo na tome da su zastupnici samostalniji – tvrdi Zoran Marković, ministar finansija SBK-a (HDZBiH).
  • Ovim novim zakonom se utvrđuje da paušal iznosi do četiri osnovice. Prepušteno je administrativnoj komisiji da se ona u daljem postupku opredijeli hoće li to biti tri ili četiri osnovice – pojašnjava Ljubinka Atanasijević, zamjenica predsjedavajućeg Skupštine SBK-a (SDP).

Prilikom usvajanju Zakona predsjedavajući Skupštine Josip Kvasina, koji je izbjegao razgovor s FTV-om, naveo je veća primanja zastupnika iz drugih kantona, ali nije uporedio i standard građana.

Sav apsurd bh. politike pokazao je ovaj srednjobosanski primjer vladajućih stuktura, koji se, pod krinkom borbe za nacionalne interese najbolje slažu, čini se, samo kada su u pitanju njihovi lični.

Posted by on 2019-02-07. Filed under Bugojno, Busovača, Donji Vakuf, Gornji Vakuf / Uskoplje, Jajce, Kiseljak, Kreševo, Novi Travnik, Travnik, Vijesti iz BH gradova, Vitez. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login