SERDA: Prezentacija nove generacije informatičkih usluga

Sarajevo

Sarajevo

Sarajevska regionalna razvojna agencija (SERDA) organizirala je danas u prostorijama Agencije prezentaciju nove generacije informatičkih servisa i programa za reguliranje i racionalno upravljanje saobraćajem integriranim u jedinstveni sistem (Real Time).

Na prezentaciji, kojoj su prisustvovali predstavnici Ministarstva saobraćaja KS-a, MUPKS-a, GRAS-a, Centrotransa, Zavoda za planiranje i drugih subjekata u čijoj su nadležnosti saobraćaj i transport, predstavljena su iskustva grada Beča i interes ostalih evropskih gradova za implementacijom novih solucija u realnom vremenu.

Kako je istakao predstavnik austrijske kompanije Fluidtime Emir Kumalić, pravovremene informacije su od neprocjenjive vrijednosti za sve učesnike u saobraćaju. Ponuđenu aplikaciju mogu koristiti putem svojih mobilnih telefona lokalno stanovništvo, ali i turisti. Informacioni sistemi nude maksimalnu 24-satnu fleksibilnost na nekoliko jezika.

Direktor SERDA-e Ševkija Okerić je kazao da informiranje o ovim savremenim iskustvima može biti dragocjeno u racionalnom savremenom pristupu upravljanja saobraćajem u Kantonu Sarajevo.

„Stoga smo ovu prezentaciju i ukupnu aktivnost osavremenjavanja saobraćaja u Kantonu Sarajevo realizirali u kontekstu pripreme korištenja raspoloživih fondova EU iz oblasti transporta u okviru III komponente IPA fonda koja će biti dostupna BiH kada naša zemlja dobije status kandidata“, naglasio je Okerić.

fena / bih-x.info

Posted by on 2010-03-11. Filed under Ekonomija. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login