Silajdžić primio predstavnike Studenstskog centra

Haris Silajdžić, Studentski centarPredsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine dr. Haris Silajdžić primio je danas predstavnike Udruženja studenata Studentskog centra Sarajevo i direktora Centra Emira Kadrića.

Sastanku je prisustvovala i ministrica obrazovanja i nauke Federacije BiH Meliha Alić.

Tokom susreta gdin. Kadrić i predstavnici Udruženja upznali su dr. Silajdžića sa problemima studenata koji su smješteni u Studentskom centru u Sarajevu zbog neispunjavanja obaveza plaćanja subvencija za smještaj od strane nadležnih ministarstava Hercegovačko-neretvanskog i Srednjobosanskog kantona i pored obaveza koje proizilaze iz zaključenih protokola.

Istaknuto je, da bi pitanje standarda i svih drugih pitanja studenata u Federaciji BiH trebalo riješiti donošenjem zakona koji bi na jedinstven način riješio ovo pitanje i otklonio diskriminaciju koja je trenutno prisutna.

Ministrica Alić je izjavila da će Ministrastvo obrazovanja i nauke u što kraćem roku pripremiti zakon o studentskom standradu i uputiti ga u parlamentarnu proceduru, te da će ovo ministarstvo i dalje pružati podršku kao i u proteklom periodu. Također, je istakla da će pitanje neplaćanja subvencija za smještaj studenata od strane ova dva kantona nastojati riješiti sa resorim ministrima.

Dr. Silajdžić je istakao da je studentski standrad potrebno poboljšati kako u pogledu uslova smještaja tako i ispunjavanja obaveza svih onih koji su nadležni da izdvajaju sredstva po ovom osnovu. Podržao je prijedlog za donošenje zakona o studentskom standradu u Federaciji BiH kako bi svi studenti bez obzira iz kojeg kantona dolaze bili jednako tretirani, stoji u saopćenju iz Kabineta Harisa Silajdžića.

Posted by on 2010-03-18. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login