Silajdžić traži izvinjenje Londona

Haris Silajdžić

Haris Silajdžić

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Haris Silajdžić zahtijeva izvinjenje od Velike Britanije zbog tretmana prema članu ratnog predsjedništva BiH Ejupu Ganiću nakon hapšenja na aerodromu Hitrou u Londonu 1. marta.

Silajdžić je rekao da je izvinjenje zatražio tokom sastanka u Londonu sa šefom britanske diplomatije Dejvidom Milibandom.

“Skrenuo sam Milibandovu pažnju na činjenicu da je bilo loše ponašanje prema Ganiću nakon hapšenja”, rekao je Silajdžić novinarima u Londonu.

On je ocijenio da je uskraćivanje konzularne pomoći i upotrebe telefona nekoliko dana nakon hapšenja Ganiću i nedostavljanje lijekova za povišeni krvni pritisak “jasno kršenje” međunarodnih pravila.

Silajdžić je naveo da je Miliband obećao da će biti pokrenuta puna istraga o načinu na koji je Ganić bio tretiran u zatvoru Vondsvort u Londonu.

Iz Foreign office-a ranije je saopštio da je Miliband rekao je da je hapšenje Ganića pravosudno pitanje koje se “ni na koji način ne dovodi u vezu sa diplomatskim ili političkim stavom britanske vlade ili bilo kojim stavom Velike Britanije u vezi sa proteklim događajima na zapadnom Balkanu”.

Ganić je 1. marta uhapšen u Londonu na zahtjev Srbije koja ga je optužila za zločin nad pripadnicima JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu 1992. godine kada su ubijena 42 nenaoružana vojnika u povlačenju iz BiH.

Viši sud u Londonu je odlučio da pusti Ganića na uslovnu slobodu, uz striktne uslove. Ganić će u narednom periodu boraviti na adresi u centru Londona, morati će se redovno javljati policiji i preko noći neće smjeti da izlazi iz objekta u kojem boravi.

afp / srna / bih-x.info

Posted by on 2010-03-12. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login