Silajdžić za o slučaju "Ganić": Slijedi duga pravna bitka

Haris Silajdžić

Haris Silajdžić

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Haris Silajdžić izjavio je po povratku iz Londona da u slučaju ratnog člana Predsjedništva BiH Ejupa Ganića slijedi duga i naporna pravna bitka. Silajdžić je rekao da o detaljima u “slučaju Ganić” ne može da govori jer je riječ o pravosudnom aspektu u koji ne želi da ulazi.

Silajdžić je naveo da se izručenja Ejupa Ganića pravosuđu Srbije “bojao prvih nekoliko dana” nakon njegovog hapšenja, a da se “sada zbog svih dešavanja odnosi BiH i Srbije vraćaju unazad”. Kazao je da je puštanje Ganića na slobodu “pobjeda BiH, koja je pokazala da može da zaštiti svoje građane”.

Silajdžić je potvrdio da je tokom sastanaka sa britanskim zvaničnicima ukazao na kršenja Bečke konvencije u “slučaju Ganić”, napominjući da je ministar inostranih poslova Velike Britanije Dejvid Miliband izrazio spremnost da taj slučaj ispita.

Silajdžić je još jednom naglasio da je hapšenje Ganića dio nastojanja da se promijeni karakter događaja između 1992 i 1995. godine. “To je pokušaj da se rehabilitiraju oni koji su činili zločine, a s druge strane da se demoniziraju žrtve. Usput se ovim činom nastojalo zasjeniti pojavljivanje Karadžića u Haškom tribunalu, te pokazati da su ovdje svi isti”, kazao je Silajdžić.


ftv / bih-x.info

Posted by on 2010-03-13. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login