Sindikalna potrošačka korpa za decembar 1.946,46 KM

Sindikalna potrošačka korpa za decembar prošle godine iznosi 1.946,46 KM i za 27,38 KM je jeftinija od potrošačke korpe za prethodni mjesec, saopćio je Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine.

kupovina, trgovina

Prosječna plaća isplaćena u Federaciji BiH za oktobar prošle godine iznosila je 942,00 KM i za 23 KM je viša od prosječne plate isplaćene u septembru iste godine. Pokrivenost Sindikalne potrošačke korpe prosječnom plaćom je 48,39 posto.

Prilikom izrade Sindikalne potrošačke korpe u obzir je uzeta prosječna plaća isplaćena u Federaciji BiH, te minimalni troškovi života četveročlane porodice koju čine dvije odrasle osobe i dva djeteta, od kojih je jedno u srednješkolskom, a drugo u uzrastu osnovca.

Potrošačku korpu čine sljedeće kategorije:

Prehrana 41,9%
Stanovanje i komunalne usluge 16,0%
Higijena i održavanje zdravlja 5,8%
Obrazovanje i kultura 8,7%
Odjeća i obuća 15,4%
Prijevoz 7,1%
Održavanje domaćinstva 5,1%
U kategoriji prehrana korištene su cijene iz tri trgovačka centra za 82 artikla. Kada je riječ o higijeni i održavanju zdravlja, ubrojani su troškovi za osam stavki. Za stanovanje i komunalne usluge ubrojani su troškovi za šest stavki.

Posted by on 2020-01-08. Filed under Banja Luka, Bihać, Ekonomija, Mostar, Sarajevo, Tuzla, Vijesti iz BH gradova, Zenica. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login