Sintetičke droge sve veća opasnost

 Hrvatska, Zagreb

Hrvatska, Zagreb

Iako je lani u odnosu na 2011. zabilježen blagi porast liječenih ovisnika od 2,5 posto, zabrinjavajuće je što su na tržištu sve prisutnije nove psihoaktivne tvari koje imaju učinak kao ‘klasične’ droge i može ih se legalno kupiti, ali je problem što nisu poznate posljedice njihova djelovanja.

Od 2010. kada je zabilježen nagli porast sintetičkih droga do prve polovice ove godine u Hrvatskoj su zaplijenjene 44 nove psihoaktivne tvari u obliku biljnih mješavina, praha i tableta, no samo je u prvoj polovici ove godine evidentirano čak 12 novih sintetskih droga, pokazuju podaci objavljeni danas u Ravnateljstvu policije na okruglom stolu o novim trendovima na području droga.

Uz derivate piperazina, fenetilamine i katinone među novim drogama su i razni oblici sintetskih kanabinoida koji imaju učinak sličan THC-u ali, upozoravaju stručnjaci, i veću opasnost od predoziranja.

Takve tvari su zamjena za klasične droge, uglavnom su krivo deklarirane poput, primjerice, soli za kupanje, rekla je Ljubica Tomašek Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja “Ivan Vučetić”.

Prema njezinim podacima trenutno je 30 novo identificiranih psihoaktivnih tvari izvan zakonske regulative.

Iako se nove droge uvrštavaju na europsku listu droga problem je što se stalno pojavljuju nove legalni opijati, za koje je dovoljna tek jedna izmijenjena molekula. U EU su lani registrirane čak 73 nove droge.

Stoga bi uvođenje generičke liste droga uvelike pomoglo u pogledu zakonske kontrole, smatra Tomašek.

Direktor Ureda za suzbijanje zlouporabe droga Željko Petković rekao je da Evropska komisija razmatra kako stvoriti zakonsku regulativu kako bi se ograničila distribucija takvih proizvoda.

Iako je marihuana i dalje najpopularnija droga, na tržištu su sve prisutnije tzv. nove psihoaktivne tvari, kazao je Petković, dodavši da se najčešće radi o proizvodima koji imaju legalan status, čija trgovina nije ograničena međunarodnim konvencijama i koje se uglavnom nabavlja putem interneta.

“Krijumčari pokušavaju novim proizvodima izigrati propise i distribuirati ih na tržište”, zaključio je Petković, dodavši da su ti proizvodi obično zapakirani u primamljivim vrećicama s lijepim nazivima te se prodaju kao osvježivači prostora, što prati i perfidan način reklamiranja.

No, nove droge stvaraju i novo tržište konzumenata. Dok se “stari” ovisnici uglavnom drže klasičnih droga, novim tvarima se okreće novi konzumenti koji ne žele uživati ilegalne droge.

Preliminarni rezultati prvi put predstavljenog istraživanja o dostupnosti i cijenama ilegalnih droga u Hrvatskoj te on-line istraživanje novih trendova u konzumiranju supstanci i droga pokazala su porast prisutnosti novih psihoaktivnih tvari i pad cijena klasičnih droga.

Tako je istraživanje o cijenama ilegalnih droga, kojeg je među 582 ispitanika proveo Dalibor Doležal s Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta, pokazalo da je primjerice grama marihuane 2012. stajao prosječno 53,45 kuna, dok je 2010. ista količina stajala 63,61 kunu.

Gram hašiša u 2012. stajao je 77,55 kuna, dok je 2010. stajao 122,35 kuna. Jeftiniji su kokain i heroin, ali je ecstasy gotovo dvostruko skuplji.

Drugo istraživanje pokazalo je da su ispitanici bolje poznavali droge 2013. nego 2011. kada je provedeno isto istraživanje.

Po podacima koje su iznijeli Kathy Robertson i Andrew Cunningham iz Evropskog centra za praćenje droga i ovisnosti rekli su da je 85 miliona odraslih Evropljana ili jedna četvrtina koristila ilegalne droge, od toga marihuanu njih 77 miliona. Tu biljku dnevno korisiti više  od tri miliona Evropljana.

Posted by on 2013-07-17. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login