Sirijski pobunjenici koristili gas sarin

 Carla del Ponte

Carla del Ponte

Sirijski pobunjenici koristili su gas sarin – izjavila je Carla del Ponte, članica Istražne komisije Ujedinjenih nacija (UN) o kršenju ljudskih prava u Siriji.

‘Prema svjedočenjima žrtva napada i doktorima u susjednim državama gde su ranjene osobe prebačene, pobunjenici su koristili hemijsko oružje, upotrijebivši gas sarin’, izjavila je del Ponte u intervjuu na švajcarsko-italijanskom  radiju, prenosi agencija AFP.

‘Naša istraživanja će se provjeriti i potvrditi kroz nova svjedočenja, ali prema ovom što smo mogli ustanoviti do sada, gas sarin su koristili protivnici režima’, dodala je bivša tužiteljica Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY).

Ona je objasnila da je istraga Istražne komisije UN-a, koja bi trebala dostaviti svoje primjedbe na sljedećim sjednicama Vijeća za ljudska prava UN-a u junu, daleko od toga da je završena.

Del Ponte je precizirala da bi istrage koje su u toku mogle utvrditi da li je i vlada Bašara al-Asada koristila ovu vrstu hemijskog oružja.

Sarin je jaki neurotoksični gas otkriven uoči Drugog svjetskog rata u Njemačkoj, a bio je upotrijebljen u tokijskom metrou 1995. godine.

Posted by on 2013-05-06. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login