Sistematska obuka mladih

mladi, BiHPozitivan primjer usluga za mlade koji doprinosi njihovom zaposlenju u vrijeme ekonomske krize

U zemlji, u kojoj je više od 60% mladih nezaposleno, i gdje čak 75% mladih nezaposlenost smatra svojim najvećim problemom, uspostavljanje 16 centara za pomoć mladima u procesu zapošljavanja,  predstavlja pozitivan primjer promjene koju je moguće napraviti u Bosni i Hercegovini.

Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u okviru svoje nove brošure u kojoj su opisana razvojna dostignuća u zemljama Istočne Evrope i Centralne Azije izbrao je priču iz BiH za naslovnicu, kao dobar primjer prakse.

Bosanskohercegovačka priča u ovoj brošuri donosi primjere i mogućnosti koje je UN-ov program Zapošljavanje i zadržavanje mladih (YERP) koji zajednički sprovodi pet UN agencija: UNDP, UNICEF, UNFPA, IOM i UNV omogućio mladima širom BiH.

“Bez obzira na kontekst ili državu iz koje priča dolazi, postoje zajednički pokazatelji promjena koje su se desile”, kazala je šefica iz sjedišta UNDP u New Yorku,  Helen Clark.

U partnerstvu sa institucijama vlasti na svim nivoima, YERP putem 16 Centara za informisanje, savjetovanje i obuku širom države (CISO centri), pruža savjete i podršku za više od 35,000 mladih, te je za njih 2,400 omogućeno prvo radno iskustvo, a za  preko 1,600 mladih osoba osigurana je besplatna informatička obuka i kursevi engleskog jezika. U prvoj godini postojanja, facebook stranicu CISO centara posjetilo je više od 11 miliona mladih.

Jedan od korisnika CISO centara je i Aleksandar Vrhovac, dvadesetpetogodišnjak bez prethodnog radnog iskustva i znanja kako da promoviše svoje vještine. Zbog nemogućnosti da nađe rješenje za svoje probleme, odlučio je da pomoć potraži u CISO centru. „Nisam želio da napustim BiH, iako sam bio u stalnoj potrazi za poslom. Stalo mi je bilo da nađem posao, ali su me mnogobrojni bezuspješni pokušaji obeshrabrili.“ Aleksandar je u CISO centru naučio osnove koje su mu bile potrebne da uspješno pripremi svoj rezime i na pravi način predstavi svoja znanja i vještine na tržištu rada. Na jednom od sljedećih intervjua dobio je posao u lancu prodavnica Moj Market. „Uposlenici CISO centra su me ohrabrili i naučili kako da se pripremim za intervju za posao. Novostečeno samopouzdanje mi je pomoglo da na pravi način pokažem šta znam. Jako sam sretan što sam dobio posao i što imam priliku da radim.“

Bosna i Hercegovina, se kao i mnoge zemlje, susreće sa ekonomskom krizom i nedostatkom poslova na tržištu rada. Zbog toga je podrška CISO centarima, koju su pored UN-ovih agencija, pružili vlasti u BiH kao i  Zavodi za zapošljavanje od velikog značaja. Iako će dugoročno trebati još mnogo ulaganja u bh. tržište rada, kako bi se smanjila nezaposlenost mladih, CISO centri su dobar primjer prakse koju je potrebno nastaviti, a koja omogućava mladima da i u ovim teškim vremenima steknu vještine i prvo radno iskustvo koje im je neophodno za dobijanje zaposlenja.

Brošuru, kao i cjelokupnu priču o Aleksandru Vrhovcu i CISO centrima  možete pronaći na: www.undp.ba

Posted by on 2012-09-21. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login