Sjeverna Koreja ispalila rakete kratkog dometa

Sjeverna Koreja rakete

Sjeverna Koreja rakete

Vlasti Južne Koreje su upozorile da je Sjeverna Koreja ispalila dvije rakete kratkog dometa.

Vojni zvaničnik Južne Koreje izjavio je njegova zemlja nastavlja sa izvođenjem zajedničkih vojnih vježbi sa Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) i pored snažnih prijetnji i protivljenja susjedne Sjeverne Koreje.

Međutim, danas je vojska Sjeverne Koreje uzvratila ispaljivanjem svojih raketa kratkog dometa.

Prema tvrdnjama vojske Južne Koreje, susjedna Sjeverna Koreja je na istočnoj obali Korejskog poluotoka testirala rakete tipa KN-02.

Vlasti Pyongyanga su zaprijetile izvođenjem nukleranog napada nakon što su Ujedinjene nacije (UN) protiv ove zemlje uvele stroge sankcije zbog trećeg nuklearnog testiranja kao i zbog zajedničkih vojnih vježbi Južne Koreje i SAD-a.

Vlasti SAD-a su jučer saopćile da će instalirati dodatne proturaketne sisteme zbog prijetnje Sjeverne Koreje, najavio je ministar obrane SAD-a Chuck Hagel.

Tačnije, SAD su saopćile da planiraju postaviti 14 dodatnih proturaketnih sistema, čime će se ukupni broj američkih proturaketnih sistema popeti na 44. Također, instaliranje novih proturaketnih sistema trebalo bi biti dovršeno do 2017. godine.

Saopćenje iz Washingtona o postavljanju novih proturaketnih sistema stiglo je nakon što je Sjeverna Koreja zaprijetila da će SAD i Južnu Koreju napasti nuklearnim oružjem.

Posted by on 2013-03-16. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login