Sjeverna Koreja ispalila raketu, ona eksplodirala i pala u more

Sjeverna KorejaSjeverna Koreja lansirala je danas rano ujutro dalekometnu raketu, čije je lansiranje najavila između 12. i 16. aprila, ali raketa se malo nakon lansiranja raspala i pala u more, javili su južnokorejski dužnosnici ministarstva obrane, a potvrdili i japanski izvori.

‘Nekoliko minuta nakon lansiranja raketa se raspala u više dijelova’, izjavio je za medije glasnogovornik južnokorejskog ministarstva obrane.

Sjevernokorejska dalekometna raketa letjela je tokom četiri minute kojih 120 km prije nego li se raspala na četiri dijela i pala u more na zapadnoj strani Korejskog poluotoka, javila je u petak japanska tv stanica NHK pozivajući se na izvore iz japanskog ministarstva obrane.

Pjongjang je lansirao raketu unatoč pritiscima iz SAD-a i drugih zemalja, a čak je i njezin bliski saveznik Kina upozoravala protiv takvog lansiranja.

Prema informacijama južnokorejske vojske, raketa je pala nekih 200 km od zapadne obale Južne Koreje. Sjeverna Koreja ranije je objavila kako želi da raketa Unha-3 ponese u orbitu merteorološki satelit, iako su njezini kritičari mišljenja da je ona trebala poslužiti unapređenju sjevernokorejskih mogućnosti za proizvodnju interkontinentalne balističke rakete sposobne nositi nuklearnu bojevu glavu.

ABC News također je objavio kako je raketa pala pozivajući se na izjave američkih dužnosnika. Ovo je drugo zaredom neuspjelo sjevernokorejsko lansiranje satelita u orbitu, iako je ta zemlja tvrdila da je lansiranje 2009. bilo uspješno, navodi Reuters.

Za sada nema nikakvih komentara o današnjem lansiranju u sjevernokorejskim državnim medijima.

Raketa Unha-3 je lansirana s novog lansirnog mjesta na zapadnoj obali Sjeverne Koreje, u blizini kineske granice. Zamišljeno je da njeno lansiranje koincidira sa 100. obljetnicom rođenja bivšeg korejskog čelnika i utemeljitelja komunističke Sjeverne Koreje Kim Il Sunga.

Svjetske sile, okupljene u skupini G-8, poručile su ranije kako bi lansiranje rakete predstavljalo kršenje rezolucije UN-a 1874 koja brani Pjongjangu nastavak nuklearnih i balističkih testiranja.

Reakcije na sjevernokorejsko lansiranje odmah su uslijedile.

Tako France Presse iz diplomatskih izvora saznaje da je za petak najavljen sastanak Vijeća sigurnosti UN-a u vezi s lansiranjem dalekometne rakete, a kratko nakon objave vijesti o lansiranju reagirao je njemački šef diplomacije Guido Westerwelle, koji se trenutno nalazi u New Yorku, “snažno osudivši” gestu Pjongjanga koja je “protivna međunarodnom pravu” te je pozvao UN da reagira.

Malo prije lansiranja, američka državna tajnica Hillary Clinton upozorila je Sjevernu Koreju da će se u slučaju lansiranja svi ponovo okupiti pred Vijećem sigurnosti “kako bi poduzeli mjere”, prenosi agencija Hina.

Iako sjevernokorejski režim tvrdi da je riječ o civilnoj svrhi, za Clinton “nema sumnje” da je riječ o lansiranju u kojem se koristi tehnologija “balističke rakete”. Japan bi mogao razmotriti uvođenje ekonomskih sankcija protiv Sjeverne Koreje, ovisno o odgovoru međunarodne zajednice, izjavio je japanski ministar financija Jun Azumi upitan o mogućnosti novih ekonomskih sankcija Sjevernoj Koreji.

Posted by on 2012-04-13. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login