Skijaši ‘okupirali’ bh. planinske ljepotice

Jahorina

Jahorina

Zaposleni na bh. planinskim ljepoticama ovih dana zadovoljno trljaju ruke, jer skijališta vrve od ljubitelja zimskih sportova.

Snijega ima dovoljno, a skijaši su s nestrpljenjem dočekali optimalne uslove, pa su ‘okupirali’ Vlašić, Jahorinu, Bjelašnicu, Igman, Kozaru i druge planine.

Ni izuzetno niske temperature turistima ne predstavljaju problem, tako da je veliki broj onih koji uživaju i u noćnom skijanju, iako se, sa zalaskom sunca, živa na termometrima spušta ispod desetog podioka.

Turistički radnici su potvrdili da je najviše posjetilaca iz BiH i zemalja u okruženju, ali nije mali broj ni gostiju iz drugih evropskih zemalja. A, o kolikim gužvama je riječ, pokazuje podatak da su na Vlašiću tokom vikenda svi hoteli i vikendice bili popunjeni.

“Protekli vikend veliki broj posjetilaca je bio na Vlašiću i uživao u zimskim radostima na snijegu, sunčanom vremenu i dobroj zabavi na otvorenom. Svi ski-liftovi su bili u funkciji, što pokazuje da Vlašić ove godine pruža odlične uslove za sve zimske sportove. Pored skijaša i bordera, u zimskim čarima je uživao i veliki broj djece na sankama zajedno sa svojim roditeljima, kao i šetači”.

Zadovoljni su i zaposleni u Olimpijskom centru “Jahorina”, jer je minulog vikenda kod njih uživalo oko 5.000 ljubitelja zimskih sportova.

“Uslovi za skijanje su odlični, a visina snježnog pokrivača je 120 centimetara. Sve staze su uređene, a gostiju ima mnogo. Smještajni kapaciteti su popunjeni oko 60 posto”, navela je Zorica Stojanović, stručni saradnik za odnose s javnošću, marketing i prodaju OC “Jahorina”.

Muamera Šehić, portparol “ZOI ’84”, javnog preduzeća koje upravlja Ski-centrom “Bjelašnica – Igman”, navodi da sve pokazuje da će ova zimska sezona biti uspješnija od nekoliko prethodnih.

“Imamo dovoljno snijega, uslovi su sjajni i skijanje se odvija nesmetano. Bilježimo mnogo gostiju, uglavnom iz Hrvatske i Slovenije, a bilo ih je čak i iz Irske, Austrije… Smještajni kapaciteti su tokom ovog vikenda bili popunjeni oko 80 odsto. Dakle, kada ovu sezonu uporedimo sa prethodnih četiri-pet, možemo reći da smo prezadovoljni”, naglašava Šehićeva.

Na Kozari je najviše skijaša naveče, kada, od 18.30 do 21.30 radi i lift, a ski-pas košta 13 maraka.

“Posjetilaca ima, a pogotovo ih je bilo tokom vikenda, odnosno u subotu i nedjelju naveče. Uslovi za skijanje su trenutno optimalni, a ovih dana imamo dosta poziva od potencijalnih gostiju, pa očekujemo da će ovo biti jedna solidna sezona”, kažu zaposleni na ski-liftu Kozara.

Snijeg i dalje

Ljubitelje zimskih sportova sigurno će obradovati najave meteorologa, prema kojim će u većem dijelu BiH i sutra, kao i prekosutra, padati snijeg.

U naredna dva dana u svim krajevima zemlje, izuzev Hercegovine, temperature će biti ispod nule. Stoga je, upozoravaju stručnjaci, neophodno posvetiti pažnju adekvatnom oblačenju i ostalim vidovima zaštite od hladnoće.

nezavisne / bih-x.info

Posted by on 2012-02-01. Filed under Turizam. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login