Slovenci Hrvatima zabranjuju proizvodnju kranjske kobasice

kranjska kobasicaHrvatske mesne industrije – “Gavrilović”, “PIK Vrbovec”, “Podravka” i druge koje proizvode i prodaju kranjske kobasice uskoro bi se mogle suočiti sa zabranom proizvodnje ovog slovenačkog zaštićenog proizvoda. Hrvatskim proizvođačima neophodan je, navodno, certifikat iz Slovenije.

Slovenačko resorno Ministarstvo će ovih dana, kako navodi ljubljanski list “Delo”, diplomatskim putem upozoriti nadležne hrvatske institucije da se u Hrvatskoj proizvodi i prodaje “kranjska kobasica koja ni približno nije kranjska kobasica”, a koja je od 2008. godine u Sloveniji zaštićeni geografski proizvod, te da je pri kraju postupak njene geografske zaštite u EU.

Na diplomatsku ofanzivu Slovenija se odlučila nakon što su slovenački turisti iz Hrvatske javili za reklamu jedne od vodećih hrvatskih mesnih industrija, te da su primijetili da se u trgovinama mogu pronaći kranjske kobasice nekoliko hrvatskih proizvođača, navodi “Delo”.

Posted by on 2011-08-21. Filed under Ekonomija. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login