Slovenija: Kosor nije pomirila Srbe i Kosovo

Pahor- Kosor

Pahor- Kosor

Iako se nakon hrvatsko-slovensko-srbijanskog sastanka u Ptuju prošlog četvrtka činilo da je otvoren put za prvi regionalni skup na kome bi se pojavili predsjednici Srbije i Kosova, stvari su se zakomplikovale.

Prvo je slovenski ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar na neformalnom sastanku ministara vanjskih poslova Evropske Unije u Cordobi u Španiji izjavio da je pronađen kompromis: na konferenciji na Brdu kod Kranja svi bi nastupali bez državnih obilježja i bili bi predstavljeni samo imenima i prezimenima. Ta se informacija pojavila i nakon sastanka Jadranke Kosor, Boruta Pahora i Borisa Tadića u Ptuju.

Osim predstavnika Kosova, na skupu bi učestvovali i predstavnici UNMIK-a, UN-ove misije za Kosovo. Prištinski dnevni list Koha Ditore objavio je kako je već održan jedan regionalni sastanak u takvom formatu: riječ je o konferenciji o sigurnosti granica, koja je održana u Tirani prošlog četvrtka i petka. Osim toga, slovenski izvori ističu da se takav model koristio i na susretima EU.

Ali, ta je vijest naišla na nezadovoljstvo i Beograda i Prištine. Iz ureda srbijanskog predsjednika Borisa Tadića demantovano je da je takav dogovor postignut. Beogradski su mediji prenijeli da takav format konferencije nije dogovoren na sastanku Jadranke Kosor, Boruta Pahora i Borisa Tadića u Ptuju. Osim toga, naglašeno je da službeni Beograd i dalje insistira na tome da Kosovo, temeljem rezolucije 1244 Vijeća sigurnosti UN-a, može nastupati na regionalnim skupovima isključivo pod nazivom Kosovo-UNMIK.

bih-x.info

Posted by on 2010-03-08. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login