Slovenija uvodi rješenja o karantinu na svim graničnim prelazima

Slovenija će od ponedjeljka, 20. jula, izdavati rješenja o obaveznom karantinu onima koji dolaze iz “crvenih zona” na svim graničnim prelazima s Hrvatskom, potvrdio je ministar unutrašnjih poslova Aleš Hojs.

Slovenija EU
Slovenija EU

Riječ je o onim slovenskim državljanima ili strancima s prebivalištem u Sloveniji koji su boravili u zemljama sa “crvene liste”, visokorizičnim zbog epidemije COVID-19, poput Srbije, Bosne i Hercegovine, Sjeverne Makedonije, Kosova i Crne Gore, a u tranzitu su preko Hrvatske.

Njima su se do sada odredbe o obavezujućem karantinu izdavale samo na četiri prelaza, prenosi Hina.

Odredbe o karantinu uručivat će granična policija, nakon što ih automatski, u elektronskom obliku, izda Ministarstvo zdravlja Slovenije, a postupak će trajati pet do sedam minuta, kazao je Hojs.

Manje od 20 slučajeva zaraze

Dodao je da se u vrijeme velikog saobraćaja u dane vikenda na prelazima mogu očekivati i duža čekanja, pogotovo na glavnim prelazima kao što su Gruškovje/Macelj i Obrežje/Bregana.

Hojs je potvrdio da Hrvatska i dalje ostaje na “žutoj listi” manje sigurnih država, što znači da slovenske turiste koji borave na ljetovanju na Jadranu ne čekaju odredbe o karantinu, ali ih policija ima pravo pitati gdje su bili ako sumnja da su kroz Hrvatsku samo tranzitirali te da svoj boravak u Hrvatskoj onda moraju dokumentirati.

Posljednjih dana Slovenija bilježi 19 novih slučajeva zaraze dnevno, a glasnogovornik Vlade Jelko Kacin kazao je u petak da su svi novi slučajevi iz već poznatih žarišta, da im je zaraza potvrđena testiranjem dok su se nalazili u izolaciji te da je dobro što je reprodukcijski broj širenja zaraze ispod jedan, što se smatra znakom da je širenje zaraze pod kontrolom.

Posted by on 2020-07-19. Filed under EU, Region, Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login