Snijeg dodatno otežava situaciju u kampu Lipa, stotine migranata na otvorenom

Sve je teža situacija u kampu za migrante “Lipa” kod Bihaća. Stanje dodatno otežava snijeg koji pada od jučer. Stotine migranata noći i dane provode pod otvorenim nebom.

kamp Lipa, izbjeglice, migranti, Bihać
kamp Lipa, izbjeglice, migranti, Bihać

Humanitarna organizacija SOS Bihać dijelit će danas obroke i vreće za spavanje, te odjeću i obuću za više stotina migranata koji borave u ovom kampu.

Migranti kažu da su nezadovoljni uslovima u kampu Lipa.

“Nemamo ni hrane ni vode. Svi sjedimo na zemlji. Jedanput je samo dolazio Crveni krst i dao nam hranu. Ne znam šta ćemo. U velikom smo problemu zbog snijega. Jako je hladno. Nemamo hranu i toplu odjeću”.

“Mi samo želimo ići gdje ćemo bolje živjeti. Nije važno u koji kamp. Oni kažu idite natrag u Lipu i mi ćemo riješiti vaše probleme, ali to ne učine. Imali smo samo jedan obrok dnevno otkako se sve ovo dogodilo”.

Rješenje za situaciju u kampu Lipa se i dalje ne nazire. Međunarodna organizacija za migracije se povukla iz ovog kampa. Jedini koji vode brigu o migrantima su Crveni križ grada Bihaća, odnosno Unsko-sanskog kantona, te humanitarna organizacija SOS Bihać.

Sigurnosna situacija je mirna, jake policijske snage prisutne su u kampu Lipa 24 sata i drže sve pod kontrolom.

Posted by on 2020-12-26. Filed under Bihać, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login