Softverski stručnjaci iz 80 zemalja u Banjoj Luci

Banja Luka

Banja Luka

Informaciono-tehnološka konferencija “DebConf”, koja je okupila veliki broj softverskih stručnjaka iz više od 80 zemalja, počela je danas u Banjoj Luci i i trajat će do 30. jula.
Među učesnicima su i predstavnici velikih i poznatih kompanija iz IT sektora, kao što su Google, HP, IBM, Intel, Siemens.

“Debian” konferencija predstavlja sastanak “Debian” developera koji se odvija svake godine, uz učešće zanteresiranih programera, ispunjen raspravama i radionicama.

Organizator ovogodišnjeg skupa u Banjoj Luci Adnan Hodžić pojašnjava koliko je važno znati i za otvoreni softver Linux, a koji koriste i Google i druge svjetski poznate kompanije.

Linux i gotovo sav softver na nekom linux računalu je licenciran kao slobodan (free) softver.

Sredstva za održavanje ove svjetski značajne IT konferencije u Banjoj Luci osigurala je Vlada Republike Srpske, a premijer Aleksandar Džombić je u obraćanju na otvaranju skupa govorio o tome koliku pažnju informacionim tehnologijama posvjećuje izvršna vlast u RS-u. No, priznao je da su neophodna veća ulaganja u nauku.

Da je veoma važno da se konferencija ovog tipa održava u najvećem gradu RS-a ukazao je i entitetski predsjednik Milorad Dodik.

Očekivanje da će izdvajanja i za nauku i tehlogiju u RS biti veća u narednom period izrazio je tekođer ministar nauke i tehnologije u RS-u Jasmin Komić, jer su sadašnja, kaže, izraz mogućnosti, a ne želja tog entiteta.

Prvi dan konferencije, “Dan Debiana” otvoren je za širu javnost i sve koji su zainteresirani da učestvuju ili doprinesu zajednici informacionih tehnologija.

Posted by on 2011-07-24. Filed under Bosna i Hercegovina, Izdvojeno. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login