Spaljivanje otpadnih materijala u blizini šuma zakonom zabranjeno

Inspektorat poljoprivredne, vodne i šumarske inspekcije Kantonalne uprave za inspekcijske poslove (KUIP) Kantona Sarajevo podsjeća da je loženje otvorene vatre na šumskom zemljištu, odnosno spaljivanje otpadnih materijala u blizini šuma, na udaljenosti do 150 metara zakonom zabranjeno.

požar, šuma, planina
požar, šuma, planina

Kako su proljetni radovi, koji podrazumijevaju spaljivanje suhe trave, granja i niskog rastinja već počeli, iz KUIP-a KS skreću pažnju da se vatra u šumama i na šumskom zemljištu može ložiti samo na određenim i obilježenim mjestima, uz pridržavanje propisanih uslova i mjera bezbjednosti.

“Svako nepropisno loženje vatre na otvorenom evidentiraju čuvari šuma Uprave za šumarstvo KS, koji zapisnike o utvrđenom činjeničnom stanju dostavljaju inspekcijskim organima na nadležni postupak”, izjavila je za agenciju Fena glasnogovornica KUIP-a KS Vildana Brdarić.

Dodala je da su Zakonom o šumama KS za nepridržavanje navedenih odredbi propisane novčane kaze za korisnika šuma, ili drugu pravnu osobu koja loži ili dozvoli loženje vatre, u iznosi od 10.000 do 12.000 KM, a za fizičku osobu od 200 KM do 1.500 KM.

U slučaju nekontroliranog širenja vatre, iz KUIP-a KS napominju građane da odmah obavijeste vatrogasce na broj telefona 123, Kantonalni operativni centar civilne zaštite na broj 121, ili policiju na broj 122.

Posted by on 2019-03-25. Filed under Arhitektonski detalji, Ekologija, Ilidža, Ilijaš, Magazin, Sarajevo, Trnovo, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login