Španci u nedoumici pred sastanak sa liderima BiH

EU

EU

Špansko predsjedništvo EU još nema krajnju ideju o tome šta se očekuje od sastanka sa političkim liderima iz BiH, koji su pozvani u Španiju u aprilu. Sastanak lidera BiH u aprilu, nije, bar u ovoj fazi, zamišljen tako da se obnavlja “butmirski proces”, saznaje Srna iz diplomatskih izvora jedne članice EU u Briselu. Prema mišljenju jednog  evropskog diplomate, susret lidera na španskom tlu trebalo bi da bude posvećen stabilizaciji u BiH u predizbornom periodu, a završiće zajedničkom izjavom lidera.

“Ali, ne bi se išlo na velike teme ustavnih amandmana”, rekao je taj diplomata nakon povratka iz Španije, gdje su u subotu u gradu Kordobi ministri inostranih poslova EU održali svoj polugodišnji nezvanični sastanak.
“Ako se pokrene to pitanje, ako dođe do pomaka, u redu, ali to se ne očekuje specijalno”, rekao je diplomata evropske zemlje.

Lideri iz BiH došli bi u Španiju nakon regionalne konferencije u Sloveniji , koja je zakazana za mart mjesec. Na toj konferenciji, koje je glavni organizator Slovenija, veliki dio diskusije biće posvećen BiH.
Italijani, koji su suorganizatori ovog poziva liderima BiH, važni su kao zemlja bliska regionu, ali glavnu organizacionu ulogu i inicijativu imaju Španci. Sa svoje strane, Španci takođe organizuju regionalnu konferenciju u Sarajevu. Ta konferencija bila je najavljena za maj.

Ali, sada je vjerovatnije da će sarajevska regionalna konferencija biti odgođena za mjesec juni – saznaje Srna iz diplomatskih izvora koji su bili prisutni u Kordobi.

Ideje o tome da bi sastanak lidera trebalo da znači oživljavanje “butmirskog procesa”, čule su se u kuloarima već u Kordobi. Ali, ministri koji bolje poznaju region zapadnog Balkana smatraju da oživljavanje “butmirskog procesa” u izbornoj godini nije realno.

Finski izvor rekao je da je Finska zadovoljna što se bilo koja inicijativa pokreće, s bilo kojim dnevnim redom.
“Naš ministar Stube bio je u BiH i vratio se sa impresijom stagnacije, nepostojanja napretka, i boji se da BiH ne padne u zapećak. Kad je bio tamo, alarm mu je zazvonio u glavi da treba nešto da se poduzme, da se BiH trgne”, rekao je finski izvor Srni.

Na pitanje kakva je klima bila među ministrima na njihovim neformalnim razgovorima o BiH, diplomatski izvor iz zemlje članice rekao je Srni da su bili nezadovoljni.

“Ne boje se sukoba, ne boje se da bi rast tenzija mogao dovesti do ozbiljnog pogršanja sigurnosti građana ili ugrožavanja bezbjednosti u regionu. Više se boje toga da nema nikakvog napretka, da se, u odnosu na EU, ne kreće naprijed. Ali, još nema nikakve konkretne ideje šta da se poduzme”, rekao je diplomata nakon povratka iz Španije.

srna / bih-x.info

Posted by on 2010-03-10. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login