Španija ne može blokirati glasanje o nezavisnosti Katalonije

Katalonija
Katalonija

Španija ne može blokirati neobvezujuće glasanje o katalonskoj nezavisnosti koje bi moglo postati osnova za pregovore o budućnosti Katalonije, izjavio je predsjednik te sjevero-istočne španske regije u intervjuu objavljenom u nedjelju.

“Ako pozovem na konsultacije, ne da proglasim nezavisnost ili raskid veza sa španskom državom, nego da saznam mišljenje građana ove zemlje, antidemokratska reakcija Španije bila bi bi prilično loša i sramna u očima svijeta” – izjavio je Artur Mas za La Vanguardia, vodeće katalonske novine, prenosi Reuters.

Španski premijer Mariano Rajoy najavio je da će se obratiti Ustavnom sudu da blokira svaki katalonski pokušaj da održi referendum, tvrdeći da je katalonska suverenost pitanje o kome odlučivati svi Španci, ali je Mas izjavio da postoji drugi eventualni pristup.

“To je ono što nazivam rješenjem koje tolerira centralna vlada. Neka nam dopuste da održimo konsultacije, oni se neće uplitati, i nakon toga idemo u Madrid da pregovaramo” – kazao je.

Tokom protekle tri godine, pokret za nezavisnost Katalonije je dobio na snazi, dok skoro polovina Katalonaca tvrdi da želi nezavisnost od Španije, i mnogo više ih tvrdi kako bi trebali imati pravo da donesu odluku.

Katalonija, koja ima vlastiti jezik, uživa znatne samoupravne ovlasti. Ekonomski problemi, rezovi javne potrošnje, osjećaj da su državni porezi nepravedni i koncentracija vlasti u Madridu, pojačali su međutim secesionističke tendencije.

Pokret za nezvisnost postao je predmetom velik glavobolje za Rajoya, koji se bori da izvuče Španiju iz šestogodišnje ekonomske stagnacije i stope nezaposlenosti od 26 posto.

“Jedinstvo svih Španaca je ono štro nas čini velikim, i što ogromna većina Španaca želi. Oni koji se ne slažu s tim moraju poštovati tu želju i poštovati zakon” – izjavio je Rajoy u nedjelju.

Posted by on 2014-02-05. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login