Špansku ekonomiju spašavaju strani turisti

 Španija, turizam, Barcelona

Barcelona

Španiju je posjetilo najviše turista iz Velike Britanije, njih 1,8 miliona, zatim Francuske i Njemačke, po 1,2 miliona.

Agencija za turizam Frontour saopćila je da je u julu ove godine Španiju posjetio rekordan broj stranih turista naglasivši kako je to značajno doprinijelo rastu španske ekonomije koja posljednjih godina bilježi velike probleme, javlja dopisnika agencije Anadolija.

Iz Frontoura navode da je prošlog mjeseca Španiju posjetilo 7,9 miliona stranih turista, što je za oko tri posto više u odnosu na isti mjesec prošle godine. Isti izvor navodi da je Španiju posjetilo najviše turista iz Velike Britanije, njih 1,8 miliona, zatim Francuske i Njemačke, sa po 1,2 miliona.

Također, prema podacima ove agencije, Španiju je u prvih sedam mjeseci ove godine posjetilo ukupno 34 miliona stranaca, što je 3,9 posto više u odnosu na isti period 2012. godine.

Najveći porast zabilježen je u dolasku turista iz Rusije, i to za 31 posto na godišnjem nivou.

Sektor turizma je poslije automobilskog sektora u Španiji druga najveća privredna grana. Domaći i međunarodni turizam čine oko 11 posto španske ekonomije, koja je četvrta najveća u eurozoni.

Također, nedavno istraživanje “Eurobarometra” pokazalo je da Španija neosvojivo drži prvo mjesto u srcima Evropljana kada pomisle na odmor, dok se na drugom mjestu nalazi Italija, a slijede Francuska, Austrija, Njemačka i Grčka.

Španija je druga zemlja u svijetu po broju gradova koji su proglašeni za zajedničko kulturno naslijeđe čovječanstva.

S druge strane, španska privreda konstantno slabi već dvije godine, a stopa nezaposlenosti dostigla je 26,26 posto u drugom kvartalu ove godine.

Posted by on 2013-08-26. Filed under Ekonomija. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login