Sperma kao antidepresiv!

Žene, koje imaju spolne odnose bez kondoma i puste da partner ejakulira u rodnicu, svoje osjećanje ocjenjuju pozitivnije od žena, koje spriječavaju izlijevanje sperme u rodnicu.

seks, zavodjenje, igraŠta kažu istraživanja?

Naučnici pretpostavljaju da je to posljedica apsorpcije određenih hormona iz sperme kroz sluznicu vagine. U prvom su istraživanju sudjelovale 293 studentice,a u sljedećem 700 žena. Pokušalo se anulirati učinak drugih faktora, uzimanje kontracepcijskih tableta, učestalost spolnih odnosa, stabilnost partnerske veze i utjecaj odluke o upotrebi kondoma. Ipak, rezultati istraživanja pokazuju da niti jedan od tih faktora ne može obrazložiti promjene u osjećanju žene u tolikoj mjeri. Sperma sadrži više hormona, koji mogu utjecati  na to kako se osjećamo. Testosteron, estrogen, lutropin, prolaktin i različite prostaglandine. Neke od tih tvari otkrivene su u ženskoj krvi nekoliko sati nakon ejakulacije.

Postavlja se pitanje može li sličan učinak nastupiti i kod oralnog seksa. Budući da stereoidi u kontracepcijskim tabletama uspješno prolaze kroz probavni trakt, mogli bismo zaključiti da taj put prežive i hormoni u spermi, ukoliko se ne apsorbiraju već kroz sluznicu usta i ždrijela. Isto se pitanje javlja kod analnog odnosa, hetero ili homoseksualnog, ali bez opširnog istraživanja nagađanja nisu preporučljiva.

Sperma za lijek

Zašto sperma proizvodi takve osjećaje, ostaje evolucijsko pitanje. Gordon Gallup, saradnik u istraživanju odgovara da kod muškaraca čija sperma sadrži više takvih tvari postoji veća mogućnost ponovnog spolnog odnosa. Istraživači upozoravaju i nadaju se da se zbog rezultata istraživanja neće povećati broj nezaštićenih spolnih odnosa i svih s tim povezanih neprilika. Dodajmo još da ejakulacija “unutar” partnerice i na muškarca ima blagotvorne učinke – veliko zadovoljstvo i veće zadovoljenje. Da bismo to utvrdili, istraživanje nije potrebno.

bih-x.info

Posted by on 2010-03-12. Filed under Ljubav & Seks, Magazin. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login