Spike Lee predsjednik žirija filmskog festivala u Cannesu

Američki režiser Spike Lee predvodit će žiri filmskog festivala u Cannesu u julu, saopćili su danas organizatori, postajući prvi Afroamerikanac koji preuzima tu ulogu.

Cannes, festival, film
Cannes, festival, film

Proslavljeni njujorški filmaš trebao je obavljati tu funkciju na prošlogodišnjem festivalu, ali je otkazan zbog pandemije.

Dok COVID-19 još kruži u značajnim nivoima u Francuskoj i zemlja ostvaruje slab napredak u svojoj kampanji vakcinacije, sumnje su prisutne da će se i ovogodišnji festival održati kako je i planirano od 6. do 17. jula, nakon što je već bio odgođen s uobičajenog termina u maju.

To će biti najveće okupljanje globalne filmske industrije u više od godinu, nakon što je većina drugih festivala ili otkazana ili je prebačena u online format u posljednjim mjesecima.

Lee (63), godinama je redovan gost u Cannesu, ostvarujući tu premijere svojih sedam filmova i osvajajući drugo mjesto na festivalu u 2018. za film “BlacKkKlansman” o crnom policajcu koji se infiltrira u Ku Klux Klan.

“Kroz mjesece neizvjesnosti kroz koje upravo prolazimo, Spike Lee nikada nije prestao da nas ohrabruje”, navodi u izjavi za javnost predsjednik festivala Pierre Lescure.

“Nismo mogli dobiti moćniju ličnost da zacrta naša nemirna vremena”, kazao je Lescure.

Posted by on 2021-03-16. Filed under Kolumna, Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login