Špirić na Bečkom forumu: Obećali smo pozitivnu klimu za investitore

Nikola ŠpirićOvaj skup smatram našim zajedničkim projektom koji predstavlja svojevrstan odjek i potvrdu poruka Bečkog ekonomskog foruma koji je održan u Sarajevu 28. septembra 2009. godine. Tom prilikom smo poslali zajedničke poruke o pozitivnoj privrednoj klimi i potencijalima BiH, kao i poruke investitorima da je BiH spremna za dalji razvoj privrede i da predstavlja sigurno područje za plasman investicija i novca – poručio je Špirić.

BiH je spremna za dalji razvoj privrede i predstavlja sigurno područje za plasman investicija i novca, a njena trajna opredijeljenost za ulazak u porodicu modernih evropskih zemalja, čini je još atraktivnijom za ulaganja. Rekao je to juče predsjedavajući Savjeta ministara BiH Nikola Špirić tokom obraćanja učesnicima dvodnevnog skupa u Beču, koji se pod njegovim pokroviteljstvom održava u okviru Bečkog ekonomskog foruma.

– Današnji skup smatram našim zajedničkim projektom koji predstavlja svojevrstan odjek i potvrdu poruka Bečkog ekonomskog foruma koji je održan u Sarajevu 28. septembra 2009. godine. Tom prilikom smo poslali zajedničke poruke o pozitivnoj privrednoj klimi i potencijalima BiH, kao i poruke investitorima da je BiH spremna za dalji razvoj privrede i da predstavlja sigurno područje za plasman investicija i novca – poručio je Špirić, piše Glas Srpske.

Konstatovao je da ekonomski razgovori u Beču predstavljaju priliku za prezentaciju poslovnog i investicionog okruženja, ali i mogućnost za konkretan dogovor privredne saradnje.

– Čitav prostor BiH nudi izvanredne mogućnosti i kapacitete u raznim oblastima, poput infrastrukture, komunikacija, energije, poljoprivrede, trgovine – rekao je Špirić.

Špirić je pozvao investitore da ulažu u BiH, naglašavajući da institucije u BiH kontinuirano dograđuju legislativu kako bi bile otklonjene barijere za strana ulaganja.

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko rekao je da, iako ekonomija BiH trpi štetu zbog dvostrukog udarca u vidu dugotrajne političke blokade s jedne strane i negativnih trendova na globalnom tržištu s druge strane, i vlasti i poslovna zajednica imaju moć da osiguraju nove investicije i nova radna mjesta.

On je pozvao političke stranke da sprovedu hitne ekonomske reforme koje su već pripremljene i dogovorene, a među kojima se nalazi i donošenje modernih zakona u oblasti ekonomije.
Među drugim dogovorenim reformama, prema njegovim riječima, nalaze se modernizacija i racionalizacija sistema bankarske supervizije, kako bi se unaprijedilo povjerenje javnosti u bankarski sektor i pojačao njegov doprinos razvoju.

U obraćanju na drugoj plenarnoj sesiji pod nazivom “Mogućnosti investiranja i konkretni projekti u različitim ekonomskim sektorima u BiH”, ministar komunikacija i transporta BiH Rudo Vidović predstavio je učesnicima dva projekta od velike važnosti za BiH, a to su autoput na koridoru 5-C, obnova i razvoj međunarodne plovidbe na transevropskoj transportnoj osi “Rijeka Sava”.

Nikola Špirić je pomenuo i mogućnosti koje BiH crpi iz članstva u CEFTA sporazumu, te dodao da je područje koje pokriva ovaj sporazum veoma atraktivno za ulaganje što će sveukupno unaprijediti međusobnu regionalnu saradnju. On smatra da cijeli region zahvaljujući tom sporazumu postaje znatno atraktivniji za strana ulaganja što treba da dovede do bržeg povezivanja sa Evropskom unijom.


bih-x.info

Posted by on 2010-03-12. Filed under Ekonomija. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login