Spomenik srebreničkom ocu u Sarajevu

Nermine, dođiSkulptura-instalacija “Nermine, dođi!” autora Mensuda Keče postavljena je u Velikom parku u Sarajevu, kojom se ovaj umjetnik priključio obilježavanju 20. godišnjice genocida u Srebrenici.

Njegov rad donosi tekst kao podsjećanje na jednu od najtežih ratnih scena u Srebrenici.

“Jedan od najpotresnijih prizora srebreničkog genocida nad nedužnim bošnjačkim stanovništvom je scena kada otac Ramo doziva svog sina Nermina da se preda i da im srpski vojnici tobože neće ‘ništa’. Ramu i njegovog sina Nermina tim za ekshumaciju je pronašao u masovnoj grobnici nedaleko od Srebrenice 2008. godine”, zapisano je na ovom radu.

Privremeno u Sarajevu

Kečo ističe zadovoljstvo što je ovaj projekt, na kojem je dugo radio, napokon realizirao, naglasivši da je skulptura privremeno postavljena u Velikom parku.

“Dogovorio sam s Gradskom upravom da ćemo skulpturu prebaciti u muzej u Potočare, kao poklon Grada Sarajeva. Nadam se da će ljudi shvatiti šta sam htio da kažem ovom skulpturom, a ovo je moj skromni doprinos 20. godišnjici genocida u Srebrenici”, rekao je on.

Posted by on 2015-07-11. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login