Srbija će procesuirati odgovorne za genocid u Srebrenici

Srebrenica, panorama

Srebrenica, panorama

U Beogradu je danas održan sastanak glavnih tužilaca Bosne i Hercegovine i Srbije Gorana Salihovića i Vladimira Vukčevića, na kojem je razgovarano o nastavku djelotvorne saradnje dva tužilaštva u procesuiranju predmeta ratnih zločina i sprječavanju nekažnjivosti počinjenih ratnih zločina.

Kako je saopćeno iz Tužilaštva BiH, u prijateljskoj i kolegijalnoj atmosferi, predstavnici dva tužilaštva su razgovarali o prioritetnim koracima nastavka suradnje u konkretnim predmetima u budućnosti.

Kao prioritetna, istaknuto je, definirana je saradnja u procesuiranju predmeta ratnih zločina počinjenih u Srebrenica u odnosu na počinitelje, a koji se nalaze na području Republike Srbije, te pomoć bosanskohercegovačkog pravosuđa kolegama iz Srbije u procesuiranju počinitelja ratnog zločina u Štrpcima, osobito u segmentu potrage za posmrtnim ostacima žrtava koje su državljani Srbije.

Nadalje, predstavnici Tužilaštva BiH upoznali su kolege da se proces ekshumacije na lokalitetu Buća Potok kod Sarajeva i dalje nastavlja.

Predstavnici Tužilaštva BiH obećali su pružanje pomoći kolegama iz Srbije vezano za određenu dokumentaciju i dokazne materijale o ratnim zločinima, koji se nalaze na teritoriju BiH.

Također, razgovarano je o aktivnostima koje je potrebno poduzeti u budućnosti u zajedničkim naporima za procesuiranje predmeta ratnih zločina.

Delegacija Tužilaštva BiH je uručila predstavnicima Tužilaštva za ratne zločine Srbije saglasnost žrtava za procesuiranje dvije osobe za ratne zločine počinjene u Srebrenici, a koje se nalaze na teritoriju Srbije, što predstavlja znak povjerenja u oba tužilaštva.

”Razgovarano je i o potrebnim aktivnostima da se pravomoćno osuđene osobe u BiH za ratne zločine, a koje se nalaze u Srbiji, što prije upute na izdržavanje zatvorske kazne.

Tužioci su na sastanku dogovorili nastavak otvorene i obostrane saradnje na predmetima ratnih zločina, radi uspostave vladavine prava i sigurnijeg ozračja za život svih građana u procesu pomirenja u regiji i približavanju evropskim integracijama”, saopćeno je.

Dogovoreno je da će se zajednički sastanci održavati kontinuirano, svaka dva mjeseca, a na kojima će se razgovarati o konkretnim aktivnostima vezanim za zajedničku saradnju u obostranom interesu.

Posted by on 2013-08-30. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login