Srbijanska rezolucija o Srebrenici na udaru Republike Srpske: Dodik ljut i na Srbiju

Najava predsjednika Srbije Borisa Tadića da će u parlamentarnu proceduru uputi rezoluciju o Srebrenici, osim što je u Srbiji izazvala burnu raspravu o temi genocid ili zločin, naišla je i na čitav spektar negodovanja u Republici Srpskoj

Srebrenica, genocid

Srebrenica, genocid

Prvo je predsjednik Narodne skupštine RS-a Igor Radojičić poručio Beogradu da rezolucija kojom se osuđuju samo zločini počinjeni u Srebrenici “neće zadovoljiti Sarajevo niti dovesti do poboljšanja odnosa između BiH i Srbije”.

Potom je poruku Skupštini Srbije uputio član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović i upozorio poslanike u Skupštini Srbije da treba da razmisle kako će rezolucija uticati na Republiku Srpsku i građane.
Nezadovoljan je i premijer RS-a Milorad Dodik, za koga se “u Srebrenici desio lokalni genocid”, ali koji trenutnu situaciju želi da iskoristi protiv svojih političkih neprijatelja. Zato javno zamjera Draganu Čaviću što je, kao predsjednik RS-a, “potpisao izvještaj komisije za utvrđivanje događaja u Srebrenici u julu 1995. godine”. Na taj način, tvrdi Dodik, Čavić je frizirajući podatke o broju žrtava znatno većem od stvarnog, RS-u nanio nepopravljivu štetu.

Da bi izbjegao ličnu konfrontaciju s rukovodstvom Srbije, Dodik je demonstraciju nezadovoljstva prebacio odanim nevladinim organizacijama. Tako je Organizacija porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila RS-a najavila da će od vlasti Srbije zatražiti konsultativni razgovor. Njezin predsjednik Nedeljko Mitrović izjavio je da je predsjedništvo organizacije zaključilo da bi usvajanje rezolucije o Srebrenici u Parlamentu Srbije bilo suprotno interesima i RS-a i Srbije.

– Sve što je do sada rečeno u vezi sa događajima u Srebrenici, nisu provjerile i verifikovale naučne i druge institucije, rekao je Mitrović dodajući kako je neophodno provjeriti podatke “o tim događajima date u ishitrenoj, iznuđenoj i pod pritiskom formiranoj bivšoj komisiji Vlade RS-a za Srebrenicu”.

Mitrović je saopštio da Predsjedništvo ove organizacije podržava nedavnu odluku Podrinjske organizacije porodica poginulih i boraca RS-a da se pripremi tužba protiv bivših članova komisije za Srebrenicu, te bivšeg predsjednika i premijera RS-a Dragana Čavića i Dragana Mikerevića. Prema njegovim riječima, Čavić i Mikerević su svojim djelovanjem nanijeli neprocjenjivu štetu srpskom narodu, posebno budućim generacijama u RS-u.

– Oni su srpskom narodu objesili zvono za sva vremena, što neće biti prilike da bude popravljeno ukoliko Srbija usvoji rezoluciju o osudi genocida u Srebrenici, jer će to biti i priznanje da se u Srebrenici i desio genocid, iako genocida tamo nije bilo, naglasio je Mitrović.

Sonja Biserko, predsjednica Helsinškog komiteta za zaštitu ljudskih prava Srbije, u izjavi za Oslobođenje kazala je da nije iznenađena ovakvim reakcijama u RS-u.

– Sve je to dio koordinirane akcije kojom se vrši pritisak na Vladu Srbije od snaga koje ne žele da se suoče s vlastitom prošlošću. Dubina poricanja zločina u Srebrenici velika je kako u Srbiji, tako i u RS-u i samo potvrđuje nespremnost srbijanskih elita da se distanciraju prema zločinima počinjenim u Bosni, istakla je Biserko.

oslobođenje / bih-x.info

Posted by on 2010-03-15. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login