Srce Sarajeva dobio je gruzijski film ‘U procvatu’

Sarajevo Film Festival

Sarajevo Film Festival

Najveća smotra filma u regiji Jugoistočne Evrope i jedan od najznačajnijih evrospkih filmskih festivala – Sarajevo Film Festival, svoje devetnaesto izdanje zaključio je tradicionalnom dodjelom nagrade Srce Sarajeva za najbolja ostvarenja.

Smotra koja je postala sastavni dio identiteta glavnog grada Bosne i Hercegovine duguje puno gradu, ali i obratno. Zato je nagrada, čiji je vizualni identitet kreirala poznata francuska dizajnerica, jedna od pokroviteljica festivala Agnes B, dobila upravo takvo ime

Preko 200 filmova bilo je prikazano u 11 programa ove godine na SFF-u, od toga su u obzir za glavne nagrade ušli oni koji su se uvrstili u Takmičarske programe igranih, kratkih i dokumentarnih filmova.

SRCE SARAJEVA ZA IGRANI FILM

Žiri koji je odlučivao o laureatima Srca Sarajeva u konkurenciju Igranog filma činili su: Danis Tanović, Uliks Fehmiu, Christine A. Maier, Charles Tesson i Mirela Oprisor

Selektorica Elma Tataragić je nakon pregledanih preko 200 filmova u konkurenciju uvrstila devet filmova, a žiri je za najbolji film proglasio: U procvatu/In Bloom gruzijskog reditelja Nane Ekvtimishvili i Simona Großa

SRCE SARAJEVA ZA NAJBOLJE GLUMCE

Žiri ovogodišnjeg Sarajevo Film Festivala dodijelio je Srce Sarajeva za najbolju mušku ulogu Bogdanu Dikliću, koji je odigrao glavnu ulogu u filmu Odbrana i zaštita. Srce Sarajeva za glavnu žensku ulogu dobile su dvije glumice: Lika Babluani i Mariam Bokeria za uloge u filmu U procvatu

SRCE SARAJEVA ZA KRATKI FILM

O najboljem filmu Takmičarskog programa – kratki film odlučivao je žiri u sastavu: Paz Lázaro, Mladen Miljanović i Paul Negoescu.

Selektorica Elma Tataragić pregledala je preko 400 kratkih filmova da bi ih u konkurenciju ušlo deset. Po odluci žirija, za najbolji kratki film proglašen je Sjena Oblaka/Shadow of the Cloud rumunskog redatelja Radua Judea (Radu Jude)

SRCE SARAJEVA ZA DOKUMENTARNI FILM

Joslyn Barnes, Jasmin Basic i Vibeke Bryld odlučivale su o najboljem dokumentarnom filmu Takmičarskog programa, a selektorica Rada Šešić odgledala je preko 740 ostvarenja kako bi sastavila ovogodišnju selekciju. Žiri je odlučio da Srce Sarajeva dodijeli dokumentarnom filmu Sickfuckpeople austrijskog redatelja Juryja Rechinskog (Jury Rechinsky).

POČASNO SRCE SARAJEVA

Počasno srce Sarajeva je po odluci žirija pripalo Beli Tarru, jednom od najznačajnijih redatelja današnjice i osnivaču film.factoryja pri Univerzitetu Sarajevo School of Science and Technology (SSST) i Robertu Olli, izvršnom direktoru Eurimagesa, fonda Vijeća Evrope za podršku europskoj kinematografiji.

Posted by on 2013-08-24. Filed under Kultura, Sarajevo Film Festival. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login