Srebrenica: Japanci stimulišu proizvodnju

Srebrenica

Srebrenica

Japanska agencija za međunarodni razvoj /JICA/ obezbijedila je sadnice maline za 20 porodica u opštini Srebrenica, koje imaju namjeru da prošire  zasade, jer su se registrovale kao poljoprivredna domaćinstva, opredijelivši se da poljoprivreda bude njihova osnovna djelatnost.

Samostalni stručni saradnik za poljoprivredu u ovoj opštini Katarina Maksimović izjavila je Srni da je JICA obezbijedila i 7,5 tona sjemenskog krompira za sjetvu, koji će biti doniran poljoprivrednicima u šest mjesnih zajednica.

“Bilo je planirano da nešto više od 50 porodica dobije po 140 kilograma krompira za sjetvu kako bi proizveli krompir za svoje potrebe i dio za tržište. Međutim, neke porodice nemaju uslova da zasiju te količine pa će veći broj domaćinstava, kao stimulaciju, dobiti nešto manje količine krompira da zasiju, od planiranih 140 kilograma”, rekla je Maksimovićeva.

Ona je napomenula da japanska agencija već sedam godina radi na ovom području na razvoju poljoprivrede, obezbjeđujući sjemena, sadnice, alat i mehanizaciju ovdašnjim poljoprivrednicima i pružajući im stalnu stručnu pomoć na terenu, budući da su japanski agronomi stalno prisutni i prate realizaciju svojih projekata, koji daju zavidne rezultate.

Maksimovićeva je rekla da su nedavne snježne padavine pričinile velike štete poljoprivrednicima i da je oštećeno 120 plastenika na području opštine, kao i da su zečevi oglodali mlade voćke u selima pored Drine i tako desetkovali mnoge voćnjake koji su u tim selima zasađeni u posljednje tri godine uz pomoć Japanske razvojne agencije.

Posted by on 2012-03-10. Filed under Srebrenica, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login