Sretan Dan državnosti Bosne i Hercegovine!

Svim građankama i građanima Bosne i Hercegovine želimo sretan 25. novembar, Dan državnosti BiH, bih-x.info.

U Mrkonjić-gradu 25. novembra 1943. godine vijećnici Prvog zasjedanja Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja BiH (ZAVNOBiH) donijeli su odluku o obnovi državnosti Bosne i Hercegovine.

Zastava BiH, foto Ajdin Kamber
Zastava BiH, foto Ajdin Kamber

Odlukom ZAVNOBiH-a potvrđene su historijske granice BiH, a naša zemlja definisana je kao jedna od šest ravnopravnih republika u sastavu tadašnje Jugoslavije.

Ovom odlukom BiH je definisana kao jedinstvena i nedjeljiva država u kojoj će svi narodi imati ista prava.

Odluka je potvrđena i na Prvom zasjedanju AVNOJ-a u Jajcu, 29. novembra iste godine.

Tokom zasjedanja ZAVNOBiH-a izglasana je i čuvena tačka 5 Rezolucije, u kojoj se precizira da narodi Bosne i Hercegovine “hoće da njihova zemlja, koja nije ni srpska, ni hrvatska, ni muslimanska, nego i srpska, i muslimanska, i hrvatska, bude slobodna i zbratimljena Bosna i Hercegovina u kojoj će biti osigurana puna ravnopravnost i jednakost svih Srba i Muslimana i Hrvata”, te da će narodi Bosne i Hercegovine ravnopravno sa ostalim narodima učestvovati u izgradnji Narodne demokratske federativne Jugoslavije.

Posted by on 2023-11-25. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login