Sretan Uskrs

Uskrs

Sretan i blagoslovljen Uskrs želi vam Informativno-turistički portal Bosne i Hercegovine bih-x.info.

Misu u Katedrali Srca Isusova u Sarajevu predvodio je nadbiskup i metropolit Vrhbosanske nadbiskupije, kardinal Vinko Puljić.

On je čestitao Uskrs te rekao kako se “danas širi kultura smrti koja se mora spriječiti gradnjom dobra i slobodom koju slijedi odgovornost”.

“Koliko god imamo sposobnosti ljudskog razuma, razvoja tehnike ne znamo vrjednovati život. Život koji je dar. Niko od nas nije zaslužio ovaj dar imati, Bog nam ga je dao. Koji put i ne znamo ni zahvaliti, za života, ali ga ne znamo ni čuvati. Ne samo svoj, nego ni tuđi”, rekao je kardinal Puljić.

Što čovjek proizvede, kao uspjeh tehnike i svog razuma, često to, kaže kardinal, radi protiv čovjeka.

“Obnoviti kulturu života, dostojanstvo čovjeka, vrjednotu društva”

“Čovjek nije shvatio vrjednotu života, nego širi smrt oko sebe. Kuda ide čovječanstvo današnje, kojim duhom želi živjeti. Slaveći Uskrs želimo vratiti čovjekovu svijest u dostojanstvo života, u dostojanstvo čovjeka, u ljepotu suradnje s Božijim zakonom”, poručio je kardinal Puljić.

Kaže da je “problem i moćnika i malog čovjeka što ne misli da on mora biti graditelj dobra, suradnik u kulturi života”.

“Nema toga parlamenta koji ima pravo na Božije zakone. Više nema one prave demokracije koja služi čovjeku, nego demokracija koja služi svom interesu. Zato želimo obnoviti kulturu života, dostojanstvo čovjeka, vrjednotu društva, odgovornost koja slijedi slobodu”, naglasio je kardinal Puljić.

Vjernici Uskrs slave svečanim liturgijama u crkvama koje su se tokom korizmenog 40-dnevlja pripremale za svetkovanje vazmenog otajstva. Na Uskrs se slavi spomen Kristovog uskrsnuća te njegove pobjede nad smrću i grijehom.

Noć uoči uskrsne nedjelje slavi se Vazmeno bdijenje, a mnogi smatraju kako je to najbogatiji liturgijski obred u Crkvi.

Obilježavanju Uskrsa prethode dani Velike sedmice pa se Crkva na Veliki četvrtak sjeća Isusove posljednje večere, što je ujedno i spomendan ustanovljenja euharistije i svećeničkoga reda. Veliki petak je spomendan Isusove muke i smrti. Taj dan se ne služe mise nego obilježava Muka Gospodnja. Velika subota je dan Kristova otpočinka u grobu i drugi dan Vazmenoga trodnevlja pa taj dan uvečer Crkva počinje vazmeno bdijenje.

Prema kršćanskom vjerovanju Isus Krist je osuđen u četvrtak, razapet na krstu u petak, a u nedjelju je uskrsnuo.

Uz Uskrs, najvažniji kršćanski blagdan, vezani su mnogi narodni običaji, među kojima je farbanje uskrsnih jaja, kao i blagoslov uskrsnih jela.

U Uskrsnoj poruci svim vjernicima vrhbosanski kardinal Vinko Puljić poželio je da očuvaju zajedništvo u ljubavi i pozvao na smanjenje jaza između bogatih i siromašnih.

Posted by on 2019-04-21. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login