Sretna nova izborna 2010.!

mediji

mediji

Pritisci nas neće pokolebati i nećemo odstupiti od trenutne uređivačke politike, koja je profesionalna, poručio je izvršni direktor Federalne televizije Zvonimir Jukić na javnoj debati “Sretna nova izborna 2010.!”, koja je održana u Sarajevu, povodom instrukcije premijera Republike Srpske Milorada Dodika ministarstvima u ovom entitetu da prekinu komunikaciju s novinarima FTV-a. “Već dvije do tri godine pokušava se narušiti sloboda javne riječi u BiH. U izbornoj smo godini, političari žele kupiti poene, a mi trpimo pritiske sa svih strana”, rekao je Jukić. Jukić je prokomentarisao i instrukciju premijera RS, istakavši da novinari FTV-a nisu do sada došli u situaciju da im neko odbije dati izjavu.

Milkica Milojević iz Udruženja “BH novinari” smatra da političari direktno ili indirektno “pritiskaju medije”, ali da je to posebno izraženo u izbornim godinama. “Instrukcija premijera RS predstavlja kršenje zakona. Ovakvim pristupom RS se degradira kao demokratsko društvo”, rekla je M.Milojević, dodajući da su novinari iz Banjaluke, koji se pridržavaju profesionalnih standarda, bili revoltirani ovim postupkom. Milojević je istakla da je čudi da nije bilo reagiranja iz Udruženja novinara RS, dodavši da postoji doza površnosti u svim bh. medijima.

Zastupnik Saveza nezavisnih socijaldemokrata Slavko Jovičić istakao je da političari trpe sve i svašta, te da instrukciju premijera RS nikad nije vidio i pročitao. “Niko me ne može obavezati kako da se ponašam prema medijima. Kodeksi ponašanja ne postoje ni u politici, a niti u medijima. Sve je dozvoljeno da se kaže, pa i da su pojedinci kriminalci”, kazao je Jovičić. Slavko Jovičić je prije javne debate odbio dati izjavu okupljenim novinarima, pravdajući se da ne želi to uraditi jer su prisutni i novinari FTV-a.

onasa / bih-x.info

Posted by on 2010-03-18. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login