Srpski predstavnici možda se povuku iz bh. institucija

Nebojša Radmanović

Nebojša Radmanović

Član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović najavio je danas mogućnost povlačenja srpskih predstavnika iz bh. institucija ukoliko se nastavi „pravljenje privatne države od nekih bošnjačkih zvaničnika“.

Radmanović je na pres-konferenciji u Banjoj Luci ustvrdio da će u narednim danima i sedmicama razmisliti hoće li i kako uopće raditi srpski predstavnici u bh. institucijama.

„Ukoliko se bude radilo u skladu s Ustavom i zakonom i ako se bude poštovala ravnopravnost, onda mi hoćemo tako da radimo i izgrađujemo evropsku državu. Ukoliko nije tako, onda je nemoguće raditi u institucijama BiH i ona tako ne može funkcionirati“, naveo je srpski član Predsjedništva BiH.

Istaknuo je da je u posljednjih nekoliko sedmica u BiH došlo do „dramatičnog eskaliranja negativnih tendencija, a ton tome daje bošnjački establišment iz Sarajevu koji djeluje protivustavno i protivzakonito“.

Radmanović tvrdi da BiH umjesto na evropsku, sve više „liči na privatnu državu, te da se tako ponašaju pojedini članovi Predsjedništva, poslanici, ministri, diplomate i pojedini državni službenici“.

S tim u vezi predsjedavajućem Predsjedništva BiH Harisu Silajdžiću zamjera da je otišao u London ne obavještavajući druga dva člana tog zajedničkog tijela, iako je neposredbo pred njegov put održana sjednica Predsjedništva BiH.

„Ponašanje i izjave koje tamo daje su lično njegove, a ne stav Predsjedništva i ne BiH“, rekao je Radmanović i naveo da bi se BiH trebala izviniti Velikoj Britaniji „za sve ono što je napravila u posljednjih desetak dana“, a ne da Silajdžić traži izvinjenje te zemlje.

Osim primjedbi na „uličarsko ponašanje nekih poslanika“, Radmanović je iznio zamjerku i zbog slanja protestne note susjednij zemlji, što je parafirao jedan od pomoćnika ministra vanjskih poslova, što je po njemu neprimjereno ponašanje pojedinaca iz BiH.

„Ako tome dodamo i da pojedini državni činovnici, među kojima i jedan iz MVP-a, daju ocjene o Kosovu, čiju nezavisnost BiH nije priznala i neće bar u ovom mandatu, onda to pokazuje u kakvom se stanju nalazi BiH“, tvrdi član Predsjedništva BiH iz RS-a.

Iznio je i niz drugih primjedbi u vezi s djelovanjem bošnjačkih političara, između ostalog, optuživši ih za negiranje prava za istragu protiv pripadnika jednog naroda u BiH.

„Mislim da će Srbi u zajedničkim institucijama BiH, koji ne podržavaju ovakvu politiku, ne podržavaju pravljenje privatne države, u narednim sedmicama morati razmisliti i odlučiti kako će ubuduće raditi u tim institucijama i da li će uopće raditi“, kazao je.

Radmanović ima zamjerke i na to što je visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko komentirao jednu sudsku presudu, a, kako kaže, zaboravlja da je BiH sastavljena od dva entiteta i tri naroda.

Na pitanje zašto je sazvao konferenciju za novinare u Banjoj Luci, a govori o problemima u Sarajevu, Radmanović je rekao da tamo drži konferencije nakon sjednica Predsjedništva.

„Pokušao sam da održim i jednu ovakvu konferenciju u Sarajevu, koja je više bila razgovor s novinarima u Sarajevu, ali moja je ocjena da ona nije bila uspješna“, kazao je Radmanović.

Dodao je i da je uputio pismo srbijanskom predsjedniku Borisu Tadiću, jer Predsjedništvo BiH nije željelo da raspravlja o ranije upućenoj protestnoj noti Srbiji.

Želio sam da objasnim, kazao je, da stav u toj noti, nije stav državnih institucija.

fena / bih-x.info

Posted by on 2010-03-12. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login