Šta sve trebaš znati prije izlaganja suncu

sunčanjeSvi volimo imati lijep ten, no znamo kako je zdravlje naše kože ipak važnije od toga. Višesatno ležanje na suncu doktori strogo zabranjuju, no ako jednostavno ne možeš odoljeti sunčanju predlažemo da dobro proučiš pravila te ih se pridržavaš:

1. Nikad na sunce ne izlazi bez zaštitnog faktora. To vrijedi i za šetnje po gradu, a pogotovo za izležavanje na plaži ili bazenu.

2. Izbjegavaj sunčanje između 11 i 16 sati.

3. Zaboravi na ideju “namazat ću se samo maslinovim uljem” kako bi dobili što bolju boju. Igraš se sa opasnim stvarima!

4. “Uzet ću kremu sa manjim faktorom kako bi što prije preplanuli!” – ovo je još jedan mit koji nema veze sa istinom. Zaštitni faktor označava koliko dugo možeš biti na suncu, a ne koliko te jako štiti od sunčevih zraka. Npr. faktor 15 omogućit će ti da na suncu budeš 150 minuta, faktor 30 da na suncu budeš 300 minuta i tako dalje.

5. Jako je važno nanijeti kremu na cijelo tijelo – nemoj zaboraviti stopala, stražnji dio vrata, pa čak i uši. Koža je koža!

6. Nakon svakog kupanja ponovno nanesi kremu, čak i ako na njoj piše da je vodootporna.

7. Tjeme vrlo brzo može izgorjeti pa ga namaži kremom, ili prikrij zgodnim šeširićem.

8. Nemoj zaboraviti zaštititi usne – pronađi balzam koji također sadrži SPF!

Posted by on 2014-06-22. Filed under Magazin, Zdravlje & Ljepota. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login