Stadioni na SP-u mogli bi zjapiti prazni

Karte JAR 2010

Karte JAR 2010

Organizatori Svjetskog prvenstva u JAR-u i Fifa muče se sa prodajom ulaznica. Na pomolu je možda i najveći fijasko u historiji Mundijala.

Prodaja preostalih 700.000 ulaznica zadaća je koju je praktično nemoguće savladati – rekao je Horst R. Schmidt iz Njemačkog fudbalskog saveza koji savjetuje Fifu na području organizacije prodaje karata, navodi Jutarnji.

Organizatori turnira uputili su apel gradovima domaćinima, vlastima južnoafričkih pokrajina i poduzećima iz te zemlje da im pomognu u prodaji ulaznica. Pojednostavljeno rečeno, organizatori ih preklinju da kupe pakete ulaznica i podijele ih zaposlenicima i građanima da stadioni ne bi zjapili prazni.

Tračak nade da možda ipak neće sve biti tako crno kako se sada naslućuje budi činjenica da će uskoro početi i prodaja ulaznica na šalterima. Do sada su se karte prodavale isključivo putem interneta.

– Dosadašnje brojke su poražavajuće – kazao je Schmidt na jednoj konferenciji.

Od ukupno tri miliona ulaznica u blagajne organizatora trebalo je kapnuti oko 300 miliona američkih dolara (oko 240 miliona eura). Ali , prodaja teče lošije nego što se očekivalo. U Njemačkoj je, primjerice, prodano samo 2000 kompleta za tri utakmice “Elfa” u prvoj fazi takmičenja.

Mundijal će se gospodarski isplatiti samo u slučaju da se prodaju sve ulaznice. A svaki dolar prihoda od velikog događaja bi vrlo dobro došao zemlji domaćinu. Schmidt, koji je prije četiri godine bio “alfa i omega” briljantno organizovane prodaje ulaznica za SP u Njemačkoj, poručio je fanovima kako još uvijek ima dovoljno aranžmana za sve one navijače koji na licu mjesta žele bodriti svoje reprezentacije.

Ali pitanje je samo ko sebi to zadovoljstvo može priuštiti? Sedmicu dana na jugu Afrike, uključujući let i hotel i ulaznice za utakmice omiljene ekipe , u Njemačkoj po sadašnjem cjenovniku stoji između 2500 i 3000 eura.


bih-x.info

Posted by on 2010-03-07. Filed under Sport, Svjetsko fudbalsko prvenstvo. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login