“Standard” uskoro prima 200 novih radnika

StandardPreduzeće za proizvodnju namještaja “Standard“ iz Prnjavora trebalo bi da u skorije vrijeme zaposli još 200 novih radnika, rekao je predsjednik Upravnog odbora “Standarda” Edin Dacić.

Dacić, koji je i direktor švicarske firme “Dakoment”, pojasnio je da je potreba za otvaranjem novih radnih mjesta proistekla prolaskom “Standarda”, koji radi za švedsku firmu za prodaju namještaja “Ikeu”, na tenderu od prošle sedmice.

On je na jučerašnjoj prezentaciji promotivnih spotova o mogućnostima ulaganja u BiH rekao da je to novi izazov i da je optimista da će taj izazov biti savladan, najviše zahvaljujući motivaciji ljudi.

“Ako pitate zbog čega ulagati u BiH, dovoljno je reći konkurentnost. Sve svoje poslove smo dobili na tenderima, gdje smo se takmičili sa najboljim fabrikama u svijetu, koje isto rade kao i mi i koje su započele svoj tehnološki razvoj po pitanju modernog menadžmenta mnogo prije nas“, istakao je Dacić.

On je naveo da se nikada nije sreo sa slučajevima mita i korupcije, iako se govori da u BiH ima dosta takvih pojava.

“Mi nismo imali nikakva loša iskustva i ne možemo potvrditi da smo imali problema sa birokratijom. Naprotiv, možemo da potvrdimo da smo prošle godine dobili više od 200.000 KM subvencije od Vlade Republike Srpske i to smo iskoristili i za povećanje plata zaposlenima“, rekao je Dacić.

Prema njegovim riječima, švajcarska firma “Dakoment” je prije 10 godina, zajedno sa svojim partnerima, uložila 10 miliona KM, i u „Standardu“, koji je prije rata bio u holding sistemu fabrike namještaja „Šipad“, uspjeli su da povećaju promet i omoguće zaposlenje za 250 ljudi.

Dacić je naveo da ono što je “Dakoment” i partnere podržalo u odluci da investiraju u “Standard”, je podrška koja im je ponuđena sa svih strana.

“Na početku je to bila Vlada Švicarske koja nam je dala povoljna sredstva, ali i jednog eksperta na raspolaganje koji nas je podučio kako treba brže i bolje da proizvodimo. Za dva mjeseca smo udvostručili proizvodnju, a dobili smo podršku od organizacja USAID, švedske Side te njemačkog GTZ-a“, istakao je Dacić.

On je rekao da su podršku imali i od komercijalnih banaka koje su bile vrlo kooperativne, tako da su uspjeli da stvore klimu i atmosferu gdje su ih svi podržavali i naprave firmu koja je bila veća nego u vrijeme socijalizma.

Dacić je naveo da fabrika namještaja “Standard” trenutno zapošljava 339 radnika, od kojih je njih 40 primljeno u posljednja dva mjeseca, istakavši da je prošlogodišnja dobit zadovoljavajuća, koja se, prema politici firme, ulaže u dalju proizvodnju i njen razvoj.

Posted by on 2012-09-21. Filed under Ekonomija. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login