Stanje u poljoprivredi ZDK alarmantno

poljoprivredaPotpredsjednik Udruženja poljoprivrednika Zeničko-dobojskog kantona Sedin Biogradlija izjavio je za Fenu da je stanje u poljoprivredi u tom kantonu alarmantno zbog izostanka poticaja i s kantonalnog i s federalnog nivoa, duže od godinu dana.

On je istakao da je riječ o poticajima za strateški važne poljoprivredne grane, odnosno poticajima za tov i junice, budući da su u 2013. isplaćeni samo poticaji za mlijeko, i to samo za prva dva kvartala.

– Želimo da skrenemo pažnju da je stanje postalo neizdrživo a nadležni nemaju sluha za ove probleme i njihova deklarativna opredjeljenja nama samo produžuju agoniju – rekao je Biogradlija.

Dodao je da je u toku izrada programa poticaja za 2014. i da se boje da će biti postavljeni takvi kriteriji da će bitne proizvodnje biti isključene, te da pravi poljoprivrednici neće moći ostvariti poticaje već samo “podobni”.

– Mi stvaramo novu vrijednost i od jedne KM pravimo četiri do pet, a kada poticaji zakasne godinu dana oni gube smisao – pojasnio je Biogradlija.

Naglasio je da će, ako upozorenja budu ignorirana, poduzeti druge mjere kao što su protesti i blokade institucija i komunikacija kako riješili svoje probleme.

Posted by on 2014-01-21. Filed under Doboj Istok, Doboj Jug, Kakanj, Kraljeva Sutjeska, Maglaj, Tešanj, Usora, Vareš, Vijesti iz BH gradova, Zavidovići, Zenica, Žepče. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login