Štap za planinarenje

Štap za planinarenje

Štap za planinarenje

S lijepim i toplim vremenom aktivnosti na otvorenom za mnoge postaju nezaobilazna zabava. One podrazumijevaju više toga, pa tako dok se neki odlučuju za laganje šetnje ili igre poput nogometa, drugima su privlačnije aktivnosti koje uključuju štap za planinarenje.

Štap za planinarenje je zgodan i koristan rekvizit svima koji se odluče za trening na otvorenom, a koji pored toga uključuje i istraživanje vanjskog svijeta.

Jeste li znali da se štapovi za planinarenje ne mogu zategnuti? Imaju okretni mehanizam za zatezanje, a uz pomoć kojeg se štapovi mogu skratiti i produžiti na željenu dužinu.

Isto tako je moguće da se samo dio štapa okreće, a da se pritom ne zategne sljedeći dio. Takav štap se više ne može koristiti zbog toga što više ne pruža čvrstu potporu te se ne može prilagoditi.

Moguće je izvući dijelove preko MAX oznake dok se kroz rupu šireg štapa ne ugleda šipka na kojoj se nalazi plastični ekspander.
Ekspander se može primiti prstima te okrenuti tanji dio štapa u smjeru kretanja kazaljki na satu sve dok se ne osjeti da se počeo povećavati stisak, odnosno da se ekspander krenuo širiti. Izvađeni dio štapa se potom ugura u sljedeći dio te se okrene kako bi ga mogli zategnuti.

Ako se i dalje ništa nije promijenilo, moguće je da se na površini ekspandera nalazi prljavština koja sprječava zatezanje ili je navoj zahrđao što onemogućuje širenje i okretanje vijka unutar ekspandera.
Bez obzira što se dogodilo rješenje je da se skine ekspander s navoja i da se uži dio štapa izvuče iz šireg i krene vrtjeti u smjeru suprotnom od kazaljki na satu.

Navoj se nakon toga očisti čeličnom vunom te podmaže pomoću masti koja se koristi na biciklima. Ne savjetuje se korištenje WD-40 kao ni rijetkih ulja. Finim brusnim papirom se izbrusi vanjski dio plastičnog ekspandera, što će pomoći da se čvršće zahvati unutrašnji dio štapa. Na kraju je dovoljno sastaviti štap i koristiti ga dok ste na otvorenom.

Posted by on 2018-04-01. Filed under Magazin, Planinarenje. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login