Stari grad Kastel jedini spomenik srednjeg vijeka u Travniku

Travnik, Stari grad

Travnik, Stari grad

Jedini spomenik iz srednjeg vijeka u Travniku je Stari grad (Kastel), iz prve polovine XV stoljeća. Izgrađen je u periodu previranja bosanske samostalnosti, pretpostavlja se u vrijeme bosanskog kralja Ostoje ili kralja Tvrtka II. Grad se sastoji od nekoliko dobro uvezaih cjelina, sklopljenih u tvrđavu, pri čemu se vodilo računa o izgledu terena i svrsi svakog pojedinog bedema.

Nije poznato kako su ga Turci osvojili, ali se zna da su nadograđivali i proširavali tvrđavu odakle se formirala i okupila čitava travnička čaršija. Za vrijeme Austro – Ugraske tvrđava dobija  naziv Kastel ili Kaštel. Iz centra Travnika do Starog grada možete doći veoma uskim ulicama, tipičnim za ovaj kraj u kojim se može vidjeti mnoštvo starih bosanskih kuća.

Pogled sa tvrđave na Plavu vodu i cijeli Travnik je izuzetno lijep, to je mjesto za odmor uz hladno vrelo vode koje teče velikom brzinom i uz koje se nalaze mali restorani i mjesta gdje se može odmoriti, kupiti suvenir, ručati ili jednostavno zasatati u hladu poslije obilaska.

Posted by on 2014-05-19. Filed under Kulturno-historijski spomenici, Turizam. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login