Stari grad Ostrožac

Ostrožac

Ostrožac

Stari grad Ostrožac spominje se prvi put 1286.g. i pripadao je knezovima Blagajskim. Kroz čitav srednji vijek ima veliki strateški značaj za položaj ovog područja i doline Une.

Njegovo ime Comunitatis Ostrocenzis nalazi se na pečatu jednog kupoprodajnog ugovora iz 1403.g.

Osmanlije ga zauzimaju 1579.g.

Grad ima sjeverni dio koji je iz srednjeg vijeka i narod ga prozva narodnim, a srednji i južni dio su iz osmanskog perioda i nazvan je gospodskim. U tvrđavi je bila džamija do 1902.g.
Posljednji kapetan Muhamed Beširević prodaje grad načelniku okruga Lotaru von Berksu koji je restaurirao grad Sokolac 1902.g. i koji je postao turistička atrakcija. Da bi osigurao pristup Ostrošcu pravi serpentinski put i most preko Une. U Ostrošcu gradi dvorac u neogotičkom stilu koji raskošno uređuje i oprema bogatim stilskim namještajem, umjetničkim slikama, muzičkim instrumentima i bogatom bibliotekom.

To je sve uništeno u drugom svjetskom ratu. Poslije rata čitav grad i dvorac imaju različite namjene, da bi tu bila umjetnička kolonija od 1969.g. ona je bila otvorena posjetiocima poslije rata 1992/95. godine.

bih-x.info

Posted by on 2010-07-18. Filed under Top Destinacije, Turizam. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login