Stari grad Ostrožac

Stari grad Ostrožac spominje se prvi put 1286.g. i pripadao je knezovima Blagajskim. Kroz čitav srednji vijek ima veliki strateški značaj za položaj ovog područja i doline Une.

Ostrožac

Ostrožac

Njegovo ime Comunitatis Ostrocenzis nalazi se na pečatu jednog kupoprodajnog ugovora iz 1403.g.

Osmanlije ga zauzimaju 1579.g.

Grad ima sjeverni dio koji je iz srednjeg vijeka i narod ga prozva narodnim, a srednji i južni dio su iz osmanskog perioda i nazvan je gospodskim. U tvrđavi je bila džamija do 1902.g.
Posljednji kapetan Muhamed Beširević prodaje grad načelniku okruga Lotaru von Berksu koji je restaurirao grad Sokolac 1902.g. i koji je postao turistička atrakcija. Da bi osigurao pristup Ostrošcu pravi serpentinski put i most preko Une. U Ostrošcu gradi dvorac u neogotičkom stilu koji raskošno uređuje i oprema bogatim stilskim namještajem, umjetničkim slikama, muzičkim instrumentima i bogatom bibliotekom.

To je sve uništeno u drugom svjetskom ratu. Poslije rata čitav grad i dvorac imaju različite namjene, da bi tu bila umjetnička kolonija od 1969.g. ona je bila otvorena posjetiocima poslije rata 1992/95.g.

bih-x.info

Posted by on 2010-03-05. Filed under Turizam. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login