Stećci u borbi za UNESCO

stećci

stećci u Radimlji, Stolac

Prvi nacrt nominacijskog dokumenta za zajednički projekat upisa stećaka na listu svjetske baštine UNESCO-a trebalo bi da bude završen do 1. marta, potvrdila je jučer Zorica Rulj, glasnogovornica Ministarstva civilnih poslova BiH.

Ističe kako je to dogovoreno s ekspertima koji rade na izradi nominacijskog dokumenta, te da će nakon toga biti održan sastanak predstavnika iz BiH, Srbije, Hrvatske i Crne Gore, zemalja koje zajednički učestvuju u pripremi ovog dokumenta.

“Nacrt menadžmentskog plana za nekropole koje su kandidovane iz BiH trebalo bi, takođe, da bude završen 1. marta, a nakon toga će biti razmatran na zajedničkom sastanku predstavnika sve četiri zemlje koje učestvuju u projektu. Planirano je da se sastanak održi u drugoj polovini marta”, kazala je Ruljeva.

Dodaje da će na tom sastanku četiri zemlje predstaviti šta je urađeno dosad i kako će dalje zajednički raditi na nominacijskom dokumentu i menadžment planovima, čime bi cijelokupna dokumentacija bila usaglašena i spremna da 2013. godine bude predata Komitetu za svjetsku baštinu.

Na sastanku četiri zemlje, koji je u decembru prošle godine održan u Zagrebu, prezentirane su dosadašnje aktivnosti na izradi spomenutih dokumenata, te su definirani dalji koraci u realizaciji ovog projekta.

Iz Ministarstva civilnih poslova BiH kažu da menadžment planove, koji su ključni u nominaciji za UNESCO listu svjetskog kulturnog nasljeđa, rade stručnjaci iz oblasti kulturnog nasljeđa te da su najvećim dijelom završeni kada su u pitanju stećci.

Naglašeno je da je potrebno još uraditi geodetska snimanja stećaka, jer svaka nekropola treba da ima geodetski karton sa svim elementima.

Zajednički projekat stećaka prošle je godine zvanično upisan na tentativnu listu svjetske baštine UNESCO-a.

Kompletna dokumentacija u konačnici će biti predata Komitetu za svjetsku baštinu UNESCO-a, koji će donijeti konačnu odluku o upisu stećaka na listu svjetske baštine.

BiH je u okviru projekta nominirala najveći broj nekropola stećaka, njih 22, jer se na njenom tlu i nalazi najveći broj od oko 60.000 ovih srednjovjekovnih kamenih nadgrobnih spomenika.

nezavisne / bih-x.info

Posted by on 2012-01-31. Filed under Bosna i Hercegovina, Izdvojeno. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login