Sto godina od smrti Muse Ćazima Ćatića

Musa Ćazim Ćatić

Musa Ćazim Ćatić

Kulturno udruženje “Musa Ćazim Ćatić“, osnovano 2014. godine u Odžaku, pjesnikovom rodnom gradu, u čast stogodišnjice njegove smrti koja je obilježena ove, 2015. godine, raspisuje konkurs za književnu nagradu za najbolju neobjavljenu pjesmu.

Nagrada se dodjeljuje povodom stogodošnjice od izdavanja prve zbirke pjesama pjesnika Muse Ćazima Ćatića i za cilj ima njegovanje sjećanja na Ćatićev lik i njegovo djelo, a bit će dodijeljena na 138. godišnjicu od rođenja pjesnika.

Priznanje će se dodjeljivati svake godine najboljim domaćim pjesnicima, a ima za cilj podsticanje i vrednovanje savremene bosanskohercegovačke poezije.

Pravo sudjelovanja na konkursu imaju svi državljani Bosne i Hercegovine, a u obzir dolaze samo pjesme koje nisu ranije objavljene. Jedan autor može sudjelovati najviše s tri neobjavljene pjesme.

Rukopise potpisane šifrom treba dostaviti isključivo elektronskim putem (otipkane, u Word-formatu – doc ili docx) na e-mail adresu Udruženja: kultura@musacazimcatic.org s naznakom “Za književnu nagradu Musa Ćazim Ćatić”. U istom mailu dostaviti: ime i prezime, adresu, broj telefona, e-mail i uvjerenje o državljanstvu. (Dovoljno je skenirati stranicu o ličnim podacima iz pasoša ili lične karte.)

Žiri će radove od organizatora dobiti pod šiframa.

Radove slati na pomenutu e-mail adresu najkasnije do 1. decembra 2015. godine.

Na konkursu će biti dodijeljene tri glavne nagrade:
1. Nagrada – Plaketa i novčani iznos od 800 KM
2. Nagrada – Plaketa i novčani iznos od 500 KM
3. Nagrada – Plaketa i novčani iznos od 200 KM

Pored glavnih nagrada žiri će odabrati još 47 pjesama, koje će biti prigodno nagrađene. Svih 50 odabranih pjesama bit će objavljene u posebnom elektronskom zborniku u povodu obilježavanja 138. godišnjice od rođenja pjesnika. Organizator zadržava pravo objavljivanja svih na konkurs pristiglih pjesama.

Posted by on 2015-11-02. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login