Što prije riješiti problem pasa lutalica u Kantonu Sarajevo

Sarajevo,  psiOmbudsmeni Bosne i Hercegovine donijeli su Preporuku kojom ukazuju na obavezu nadležnih organa i institucija da brže i na adekvatan način preduzmu mjere na zaštiti sigurnosti i zdravlja ljudi od pasa-lutalica na području Kantona Sarajevo.

S tim u vezi Ombudsmeni pozivaju sve nadležne da intenziviraju aktivnosti za realizaciju Sporazuma o realizaciji projekta ”Izgradnja skloništa za nezbrinute životinje-Azila za životinje”.

Ombudsmeni smatraju da saradnja osam općina iz Kantona Sarajevo, Grada Sarajeva, Ministarstva privrede Kantona Sarajevo i JU Terapijske zajednice Kantona Sarajevo na realizaciji projekta ”Izgradnja skloništa za nezbrinute životinje-Azila za životinje” predstavlja pozitivan primjer, koji uzimajući u obzir da većina tih općina predstavlja jedinstveno urbano područje doprinosi efikasnom nadzoru i uklanjanju nezbrinutih životinja.

Ombudsmeni Bosne i Hercegovine žele istaknuti da donošenje Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja predstavlja pozitivan primjer ispunjavanja obaveza koje je Bosna i Hercegovina preuzela u kontekstu pristupanja Evropskoj uniji.

Iz tog razloga potrebno je uložiti napore da isti zaživi u punom opsegu, a zašto Ombudsmeni daju punu podršku svima uključenima u taj proces, saopćeno je iz Institucije Ombudsmena za ljudska prava BiH.

Posted by on 2011-11-09. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login