Što ste stariji trebate sve manje sna

Što ste stariji potrebno vam je manje sna i tu ste u prednosti pred mlađim generacijama, koje će teže podnijeti nedostatak popodnevnog odmora.

spavanje, sat, buđenjeOsam sati sna, što je recept za zdrav život, mladolik izgled i dobro raspoloženje ne vrijedi baš uvijek. S godinama i starenjem organizma potrebno mu je sve manje sna.

Vrijeme koje provodimo spavajući značajno se smanjuje s godinama. Istraživanje koje je provedeno u Americi pokazalo je kako odrasli u dobi od 66 do 83 godine spavaju 20 minuta manje od osoba koje imaju između 40 i 55 godina. Oni pak trebaju 23 minute manje sna od osoba u dobi od 20 do 30 godina.

Starije osobe se također bude tokom noći te provode više vremena budni nakon prvog stadija sna. Faza koja se najviše smanjuje s godinama je faza dubokog sna u kojem svijest potpuno nestaje.

Iako starije osobe spavaju kraće i nedostaje im faza sna tokom koje se čovjek najviše odmori, ne pokazuju preveliku želju za popodnevnim odmorom kako bi povratili energiju.

Istraživanje provedeno u Engleskoj obuhvatilo je 110 zdravih osoba koje nemaju problema sa spavanjem, od toga je 44 sudionika bilo mlado, njih 35 srednje dobi te 31 starija osoba.

Spavali su jednu noć normalno, a zatim im je tokom druge dvije noći san bio prekidan, nakon čega je uslijedila još jedna noć za oporavak.

Tokom prve noći mladi su spavali najduže, 433 minute, ispitanici srednje dobi 410 minuta, a najstariji su spavali najkraće, 390 minuta.

Nakon toga svi su sudionici zamoljeni da se tokom popodneva ugodno smjeste na krevet i pokušaju zaspati. Mladima je trebalo svega 8,7 minuta da utonu u san, ispitanici srednje dobi su zadrijemali za 12 minuta, a starijim osobama je bilo potrebno čak 14 minuta.

Potreba za snom se smanjuje s godinama, no ljudima je potrebna različita količina sna. Tako je i veliki vojskovođa Napoleon spavao samo 4 do 5 sati dnevno, dok je Goethe bio veliki spavalica i uživao u snovima 12 sati. Leonardo da Vinci spavao je samo sat i pol dnevno, a i to je rascjepkao i to tako da je spavao 15 minuta svaka četiri sata.

bih-x.info

Posted by on 2010-03-17. Filed under Magazin, Zdravlje & Ljepota. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login