Strah od širenja dužničke krize u eurozoni

euroJučerašnji blagi rast cijena dionica na Wall Streetu nakon podatka o rastu potrošnje Amerikanaca, na azijskim berzama jutros je ostao potpuno u drugom planu jer ulagači strahuju od širenja dužničke krize u eurozoni.

Premda je novi italijanski premijer već za danas najavio sastavljanje nove vlade, prije nego što se očekivalo, to nije ohrabrilo ulagače, pa su i juče porasle kamate na italijanske obveznice.

Porasle su i kamate na španske te francuske obveznice, što bi moglo uticati na vrhunski AAA rejting Francuske. Tim više što su francuske banke znatno izložene italijanskim dugovima.

To znatno poskupljuje troškove zaduživanja tih država, a pitanje je kako će otplaćivati dugove, s obzirom da eurozoni prijeti nova recesija, što bi moglo da dodatno produbi dužničke probleme u tom bloku.

Mnogi analitičari smatraju da bi Evropska centralna banka mogla zaustaviti tu negativnu spiralu rasta kamata pojačanom kupovinom državnih obveznica, slično kao američki Fed i britanska centralna banka.

Njemačka se odlučno protivi takvom kvantitativnom popuštanju monetarne politike tvrdeći da bi politički pritisak narušio kredibilitet ECB-a, te da vlasti pojedinih članica eurozone moraju svoje fiskalne probleme da počiste same.

Zbog strahovanja od širenja dužničke krize u eurozoni, na valutnim tržištima kurs eura jutros je pao 0,6 posto u odnosu na američku valutu, na samo 1,3450 dolara, najniži nivo u pet sedmica.

U odnosu na japansku valutu, kurs eura potonuo je s jučerašnjih 104,75 na 103,65 jena.

Cijena dolara prema japanskoj valuti stabilno se kreće nešto iznad 77 jena.

Nakon jučerašnjeg rasta za više od 1,2 dolara, jutros je terminska cijena nafte na berzi u New Yorku pala za 75 centi, na 98,60 dolara po barelu.

Posted by on 2011-11-16. Filed under Ekonomija. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login