Štrajk u Konjuhu nastavlja se do ponedjeljka

Konjuh, štrajkNakon višesatnih razgovora s premijerom Tuzlanskoga kantona Seadom Čuševićem, predstavnici Sindikata radnika živiničkog “Konjuha” nisu u potpunosti zadovoljni. Po riječima Mevludina Trakića, predsjednika Sindikata radnika, do konkretnog rješenja koje bi dovelo do početka proizvodnje nije se došlo.

Najveći dio jučerašnjeg sastanka odnosio se na formiranje resorne grupe kao preduvjeta za pokretanje proizvodnje.Tu bi grupu formirala Vlada, a ona bi tražila potencijalne kupace i  ukrupnjivala sitne dioničare.

Radnici su još u Sarajevu od premijera Federacije BiH Nermina Nikšića dobili zeleno svjetlo za ulazak financijske policije u poduzeće, što Vlada Tuzlanskoga kantona smatra opravdanim.

Menadžment “Konjuha” koji grca u dugovima od preko 20 milijuna maraka, radnicima nije isplatio plaće za zadnjih devet mjeseci.

Po riječima direktora Konjuha Osmana Abadžića, isplata spomenutih dugovanja i dalje je neizvjesna. Kupci se povlače a trupaca je već odavno nestalo.

Jedan je od zahtjeva i kredit od Razvojne banke, čija je realizacija u ovakvim okolnostima upitna. Stoga 650 radnika “Konjuha” ostaje u štrajku do ponedjeljka, za kada je zakazan novi sastanak sa čelnicima Kantona.

Posted by on 2011-08-11. Filed under Ekonomija. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login